Suoraan sisältöön
Jyväskylän kaupunginkirjasto

Uutisarkisto

Joulun odotusta ilmassa – Elävä joulukalenteri Jyväskylän kaupunginkirjastossa

Elävä joulukalenteri toteutetaan Jyväskylän kaupunginkirjastossa yhdeksännen kerran. Luukkuja avataan tarinoiden ja laulellen. Luvassa on iloa, odotusta, kulkusen kilinää, tonttuleikkejä ja lämmintä yhdessäoloa. Jokaisen luukun takaa paljastuu erilainen yllätys. Esityksiin on vapaa pääsy ja ne sopivat kaikenikäisille.

Ensimmäinen luukku avautuu 1.12. Tikkakosken lähikirjastossa (Kirkkokatu 11), jonka jälkeen joulukalenteri kiertää pääkirjastossa sekä alue- ja lähikirjastoissa. Joulukalenterin esitykset ovat tänä vuonna kaikissa kirjastoissa aamuisin. Pääkirjastossa on 13.12. klo 9.45 perinteinen Lucia-esitys, muiden luukkujen sisältö pidetään salaisuutena.

Joulukalenterin ohjelmaa ovat tekemässä laulaja-pianisti, Laulava Pupujussi Leena Pyylampi, muusikko Katja Koskinen, Tätitrio Teija Häyrynen, Leena Pantsu ja Sonja Vectomov, tarinankertojat Sari Kanala ja Minna Tuomanen, Jyväskylän ammattikorkeakoulun varhaisiän musiikkikasvatuksen opiskelijoita, Kypärämäen viidennen luokan musiikkiluokkien Tiernapojat ja Lyseon lukion kuoro.

Elävän joulukalenterin järjestävät Jyväskylän kaupungin kulttuuritoimi ja Jyväskylän kaupunginkirjasto – Keski-Suomen maakuntakirjasto.

Esitysten ajankohdat:
to 1.12. Tikkakosken lähikirjasto, Kirkkokatu 11, klo 9.30
pe 2.12. Halssilan lähikirjasto, Lokintie 9, klo 9.30
ma 5.12. Kortepohjan lähikirjasto, Isännäntie 3, klo 10.00
ke 7.12. Korpilahden lähikirjasto, Virastokuja 2, klo 9.30
to 8.12. Säynätsalon lähikirjasto, Parviaisentie 9, klo 9.30
9.12. Vaajakosken aluekirjasto, Urheilutie 36 B, klo 9.30
ma 12.12. Palokan aluekirjasto, Koivutie 2, klo 9.30
ti 13.12. pääkirjaston portaikko, Vapaudenkatu 39–41, perinteinen Lucia-esitys klo 9.45
ti 13.12. Huhtasuon lähikirjasto, Nevakatu 1, klo 9.30
ke 14.12. Keltinmäen lähikirjasto, Keltinmäentie 15 C, klo 9.15
to 15.12. Keljonkankaan lähikirjasto, Pihkatie 4, klo 9.15
pe 16.12. Vesangan lähikirjasto, Rientolantie 40, klo 9.30

Tarjouspäivä to 3.11. kaupunginkirjaston kirjamyynnissä

Jyväskylän kaupunginkirjaston kirjamyynti jatkuu tänään torstaina 3.11. klo 10–20 pääkirjaston Minnansalissa, Vapaudenkatu 39–41. Tänään klo 16–20 voit kerätä viidellä eurolla (5 €) kirjaston kangaskassin täyteen kirjoja, äänitteitä ja muuta aineistoa, ei kuitenkaan erikoismyynnin kirjoja. Viimeisillä myyntitunneilla klo 18–20 kaikki aineisto, myös erikoismyynnin kirjat, myydään puoleen hintaan.

Uutta myytävää on tuotu tänään kellarin uumenista monta isoa laatikollista, kannattaa tulla penkomaan! Esimerkiksi lastenkirjat maksavat 50 senttiä kappaleelta ja aikuisten kirjat euron. Jonkin verran myynnissä on myös lehtiä ja äänitteitä. Lehtien hinta on vain kymmenen senttiä kappaleelta.

Aineistoa lisätään pöydille koko ajan, ja sitä on TODELLA PALJON! Tervetuloa kokemaan löytämisen iloa!

Uutuutena Kierrätä uutta kirjasta -työpaja

Kirjamyyntitapahtumassa on nyt mahdollisuus ilmoittautua maksuttomaan Kierrätä uutta kirjasta -työpajaan, joka järjestetään maanantaina 7.11. Kirjan sivuista työstetään koruja ja koriste-esineitä, malleja on esillä kirjamyynnissä. Kaupunginkirjaston ja kansalaisopiston yhteisesti toteuttamassa työpajassa voi samalla tutustua kirjaston valikoimaan kuuluviin kirja-askartelua käsitteleviin kirjoihin. Työpajaan mahtuu mukaan rajallinen määrä osallistujia.

Poistokirjamyynti kaupunginkirjastossa 2.–3.11.2011

Jyväskylän kaupunginkirjaston perinteinen kirjamyyntitapahtuma järjestetään 2.–3.11. klo 10–20 pääkirjaston Minnansalissa, Vapaudenkatu 39–41. Myytävänä on edulliseen hintaan lasten ja aikuisten kaunokirjallisuutta, tietokirjoja, lehtiä ja jonkin verran äänitteitä.

Ostokset on mahdollista maksaa vain käteisellä. Laajaa valikoimaa täydennetään myyntipäivien aikana, sillä kaikki aineisto ei mahdu kerralla esille pöydille. Löytöjä voi tehdä aivan tapahtuman loppuun saakka.

Jyväskylän kaupunginkirjaston toimipaikoista poistetaan aineistoa koko vuoden ajan, koska hyllytilaa tarvitaan uusille kirjoille. Poistettua aineistoa myydään jatkuvasti kirjaston toimipisteissä. Kerran vuodessa järjestetään koko kirjaston yhteinen kirjamyyntitapahtuma.

Kirjamyyntihinnasto
Aikuisten kirjat alkaen 1 euro / kpl
Lastenkirjat alkaen 0,50 euroa / kpl
Kasetit 1 euro / kpl
LP-levyt 2 euroa / kpl
Aikakaus- ja sarjakuvalehdet 0,10 euroa / kpl
Sarjakuvakirjat 0,50 euroa / kpl
Moniviestimet ja kielikurssit max. 5 euroa / kpl

Uutuutena Kierrätä uutta kirjasta -työpaja kirjamyynnin jälkeen

Tällä kertaa kirjamyyntitapahtumassa on mahdollisuus ilmoittautua maksuttomaan Kierrätä uutta kirjasta -työpajaan, joka järjestetään maanantaina 7.11. Kirjan sivuista työstetään koruja ja koriste-esineitä, malleja on esillä kirjamyynnissä. Kaupunginkirjaston ja kansalaisopiston yhteisesti toteuttamassa työpajassa voi samalla tutustua kirjaston valikoimaan kuuluviin kirja-askartelua käsitteleviin teoksiin.

Kaupunginkirjaston aineiston poisto ja varastointi

Kirjaston kokoelma pyritään pitämään riittävin poistoin ja hankinnoin ajantasaisena ja sopivan kokoisena. Varastoinnin periaatteena on säilyttää kulttuuriperintöä ja tarjota varastokokoelma asiakkaiden käyttöön sekä maakuntakokoelman osalta säilyttää Keski-Suomea koskevaa aineistoa. AV-aineistoa ei varastoida, ellei se ole historiallisesti merkittävää. Mikrofilmit säilytetään pysyvästi.

Aineiston poiston kriteereitä ovat aineiston huonokuntoisuus, vanhentunut sisältö ja kysynnän laantuminen.
Jyväskylän kaupunginkirjaston – Keski-Suomen maakuntakirjaston poisto- ja varastointiohjeet löytyvät kirjaston www-sivuilta osoitteesta http://www.jyvaskyla.fi/kirjasto/kokoelmat/varastointi

Lasten lystin tapahtumia pääkirjastossa, lähikirjastoissa ja kirjastoautoissa

Syysmetsän supinoita -esityksiä on 15.9. alkaen pääkirjastossa ja useimmissa lähikirjastoissa. Tiedustele maksuttomia pääsylippuja omasta kirjastostasi. Esitykset ovat suosittuja ja monessa kirjastossa ne ovat täynnä, peruutuspaikkoja voi kuitenkin kysyä. Lisätietoa esityksistä nettisivulla http://www.jyvaskyla.fi/kirjasto/lentoon ja Lasten lysti -esitteessä sivulla 12.

Kirjastoautoissa koetaan Lasten lystiä kolmena päivänä. Leevi lukutoukka ja tanssivat sadut -esityksiä on tiistaina 4.10. kirjastoauto Wivissä, keskiviikkona 5.10. Martissa ja torstaina 6.10. Ainossa. Kussakin autossa on esitys kolmella pysäkillä, lisätietoa täältä, pääsivun uutisesta ja Lasten lysti -esitteen sivulta 15. Esitys kestää noin 20 minuuttia ja sopii kaikenikäisille. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Koulujen syyslomalla kirjastossa tarjolla lapsille teatteria ja aikuisille satuja

Jyväskylän kaupunginkirjastossa on mahdollisuus osallistua tilaisuuksiin ja lainata samalla lukemista syysloman ajaksi. Teatterikoneen näytelmä Maukka ja Väykkä rakentavat talon johdattelee lauantaina 15.10. teatterin maailmaan. Satuja aikuisille tarjoillaan kahvikupposen kera neljässä kirjastossa Satupäivänä 18.10. Tervetuloa!

Maukka ja Väykkä rakentavat talon -näytelmän ensi-ilta pääkirjastossa la 15.10. klo 12

Timo Parvelan suositun lastenkirjan pohjalta dramatisoitu näytelmä Maukka ja Väykkä rakentavat talon nähdään 15. päivä lokakuuta kello 12 pääkirjaston lastenosaston satuhuone Peukaloisessa, Vapaudenkatu 39–41, 2. krs. Teatterikoneen järjestämä tilaisuus on maksullinen.

Timo Parvelan Maukka ja Väykkä -kirjat kuuluvat neljäsluokkalaisten diplomikirjoihin, joten näytelmä hyväksytään osaksi nelkkien lukudiplomia.
HUOM! Tapahtumaa suositellaan yli 3-vuotiaille. Liput lapsilta 8 €, aikuisilta 12 €. Lippujen ennakkovaraukset Teatterikoneen numerosta 045 652 4776. Lipunmyynti pääkirjaston satuhuoneen ovelta puolta tuntia ennen esitystä. Lisätietoa: www.teatterikone.fi

Satuja aikuisille kahvikupposen kera valtakunnallisena Satupäivänä ti 18.10.

Kaupunginkirjaston neljässä toimipisteessä aikuiset saavat uppoutua sadun maailmaan. Maksuttomissa tilaisuuksissa on satujen lisäksi tarjolla kahvia ja pullaa. Tilaisuudet on suunnattu kaikenikäisille aikuisille, opiskelijoista mummoihin ja vaareihin.

Vinkkejä kuvakirjoista perheen yhteisiin lukuhetkiin saa
Vaajakosken aluekirjastossa, Urheilutie 36 B, klo 15.30 ja
pääkirjaston maakuntakokoelmahuoneessa (3. krs), Vapaudenkatu 39–41, klo 18.00.

Klassikkosadun kerrontaa ja vinkkejä lastenkirjoista on tarjolla
Keltinmäen lähikirjastossa, Keltinmäentie 15 C, klo 16.30 ja
Kortepohjan lähikirjastossa, Isännäntie 3, klo 18.00.

Valtakunnallista Satupäivää vietetään nyt neljättä kertaa. Päivän tarkoituksena on korostaa ääneen lukemisen merkitystä sekä aikuisen ja lapsen rauhallista, yhteistä lukuhetkeä digitalisoidussa nykymaailmassamme. Tämän vuoden Satupäivän teema ”Satu on silta” tuo esille satua siltana sukupolvien ja kulttuurien välillä, sekä siltana omaan itseen, rauhoittumisen ja kuuntelemisen äärelle. Lisätietoa: www.satupaiva.fi

Lokakuun alussa kirjavinkkausta senioreille ja mukanaoloa teemaviikon tapahtumissa

Lokakuun ensimmäisellä viikollakaupunginkirjastossa järjestetään kirjavinkkausta . Lisäksi kirjasto on mukana ikäihmisten messuilla sekä elinikäisen oppimisen ja ohjauksen tapahtumassa. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Riemujen rikkaus ja surujen summa – Vanhus ja vanhuus kaunokirjallisuudessa
Pääkirjastossa ja Korpilahden lähikirjastossa järjestetään tämän syksyn uutuutena kirjavinkkaus, jonka teemana on vanhus ja vanhuus kaunokirjallisuudessa. Tilaisuus sopii erityisesti senioreille ja heidän parissaan työskenteleville.

Kirjavinkkausta Korpilahden lähikirjastossa, Virastokuja 2, keskiviikkona 5.10. klo 10 ja
pääkirjaston maakuntakokoelmahuoneessa (3. krs), Vapaudenkatu 39–41, torstaina 6.10. klo 10.
Kirjastonhoitaja, lähihoitajaopiskelija Heli Lapinmäki antaa lukuvinkkejä ja kertoo lukuelämyksistä. Esiteltävänä on uutta ja vanhaa kotimaista kirjallisuutta.

Vapaaehtoisuus voimana – messut ikäihmisille
Jyväskylän kaupunginkirjasto on mukana Vapaaehtoisuus voimana -messuilla, jotka pidetään maanantaina 3.10. klo 10–15 Jyväskylän kaupunginteatterilla, Vapaudenkatu 36. Jokasyksyiseksi perinteeksi muotoutuneilla ikäihmisten messuilla on monenlaista nähtävää ja koettavaa. Lisätietoa: www.jyvaskyla.fi/sote/ikaantyvat/vanhustenviikko

Elinikäisen oppimisen ja ohjauksen tapahtuma
Tiistaina 4.10. kirjasto on mukana Tee elämäsi löytöretki – Innostu oppimaan! -tapahtumassa, joka pidetään klo 14–18 Jyväskylän kaupunginkirjastossa, Vapaudenkatu 39–41, 1. krs. Järjestäjinä ovat lähes kaikki Jyvässeudun aikuiskoulutustoimijat, TE-toimisto ja Jyväskylän kaupunginkirjasto. Lisätietoa: www.innostuoppimaan.fi/ ja www.aikuisopiskelu.fi

Tanskalaiset dekkarikirjailijat Lotte ja Søren Hammer Jyväskylään

Tanskalaiset kirjailijasisarukset Lotte ja Søren Hammer on mahdollista tavata kirjailijaillassa torstaina 29.9. klo 18 alkaen. Kaikille avoin ja maksuton tilaisuus pidetään Jyväskylän kaupunginkirjaston pääkirjastossa, pienessä luentosalissa, Vapaudenkatu 39–41, 1. krs.

Kaksikon esikoisteos, huhtikuussa 2011 suomeksi ilmestynyt Saastat (Svinehunde, 2010) on ensimmäinen osa etsivä Konrad Simonsenista ja hänen murharyhmästään kertovasta rikosromaanisarjasta. Teoksen käännösoikeudet myytiin 17 maahan. Sarjasta ennustetaankin uutta menestystä pohjoismaiselle dekkarikentälle. Sarjan toinen osa ilmestyy suomeksi vuoden 2012 puolella.

Hammerin sisarukset kertovat dekkarisarjastaan englanniksi, mutta heille voi esittää kysymyksiä myös ruotsiksi ja suomeksi (tulkkaus). Illassa on mukana kustantajan edustaja Vilja Perttola. Jyväskylästä Hammerit siirtyvät vieraiksi Turun kirjamessuille, joilla yhtenä teemana ovat Pohjoismaat.

Kirjailijavierailun järjestää Jyväskylän pohjoismainen tiedotustoimisto / Pohjola-Nordenin Keski-Suomen piiri yhteistyössä Tanskan suurlähetystön ja Jyväskylän kaupunginkirjaston kanssa. Tilaisuutta tukee myös Suomalais-tanskalainen kulttuurirahasto. Tervetuloa!

Kirjastoauto Martin aikatauluihin muutoksia 5.9. alkaen

Maanantaista 5.9. alkaen Korpilahden ja Muuramen alueilla liikennöivä kirjastoauto Martti ajaa uusien aikataulujen mukaan. Pysäkkien järjestys on joiltakin osin muuttunut ja perjantaisin ajetaan vain aamupäiväreitti. Päivitetyt pysäkkiaikataulut löytyvät osoitteesta www.jyvaskyla.fi/kirjasto/kirjastoauto/martti/aikataulut

Kaupunginkirjaston Kirjailloissa teemana Miten minusta tuli minä?

Jyväskylän kaupunginkirjaston – Keski-Suomen maakuntakirjaston Kirjaillat alkavat tiistaina 13.9. Kirjailtojen tavoitteena on jakaa lukukokemuksia muiden kirjoista ja lukemisesta kiinnostuneiden kanssa. Kirjailtojen vetäjä esittelee illan kirjan ja nostaa esiin sen lukemisen herättämiä teemoja tai kysymyksiä keskustelun virikkeeksi. Paikalle voi tulla myös kuuntelemaan.

Syksyn teemaan Miten minusta tuli minä? syvennytään tarinoiltaan ja tyyliltään erilaisten kehitysromaanien kautta. Kussakin Kirjaillassa käsitellään yhtä teosta. Ensimmäisellä kerralla teemaa tarkastellaan Olli Jalosen kuusikymmentäluvulle sijoittuvasta Poikakirja-teoksesta käsin. Syksyn mittaan teemaan johdattelevat Essi Tammimaan kolmen naisen elämän kipupisteitä käsittelevä teos Paljain käsin ja irlantilaisen Colm Tóibínin nuoren tytön kehitystarinan kertova kirja Brooklyn. Kirjailtojen sarjan päättää Bo Carpelanin Lapsuus-teos, joka kuvaa pienen pojan kasvua 1930-luvun Helsingissä.

Teemallisia Kirjailtoja on järjestetty Jyväskylän kaupunginkirjastossa syksystä 2008 alkaen. Tänä syksynä Kirjaillat pidetään tiistaisin 13.9., 11.10., 22.11. ja 13.12. klo 18 alkaen pääkirjaston maakuntakokoelmahuoneessa, Vapaudenkatu 39–41, 3. kerros. Vapaa pääsy.

Syksyn Kirjailtojen aiheet ja ajankohdat:
www.jyvaskyla.fi/kirjasto/tapahtumat/kirjaillat

Kaupunginkirjastossa Internet tutuksi -koulutuksia ja tietokoneopastusta

Jyväskylän kaupunginkirjaston – Keski-Suomen maakuntakirjaston syksyn avoimet käyttäjäkoulutukset alkavat torstaina 15.9. Internet vasta-alkajille -koulutuksessa 29.9. käydään läpi alkeita, muissa koulutuksissa tulee hallita internetin käytön perusasiat.

Maksuttomat koulutukset koostuvat lyhyistä luento-osuuksista ja käytännön harjoituksista. Rajatun osallistujamäärän vuoksi niihin on ilmoittauduttava etukäteen pääkirjaston tietopalveluun, puh. 014 266 4104. Koulutukset järjestetään pääkirjaston opetusstudiossa (Vapaudenkatu 39–41, 3. kerros).

Internet tutuksi kaupunginkirjastossa -koulutusten ajankohdat ja aiheet löytyvät kirjaston nettisivuilta http://www.jyvaskyla.fi/kirjasto/tiedonhaunopetus/koulutuskalenteri

Tietokoneopastusta kaikenikäisille Vaajakoskella, Palokassa ja pääkirjastossa
Koko syksyn ajan on mahdollista harjoitella kerran viikossa tietokoneen käyttöä pääkirjastossa sekä Vaajakosken ja Palokan aluekirjastoissa. Ikääntyvien yliopiston senioriopiskelijat antavat henkilökohtaista opastusta tietokoneen käyttöön. Heidän ohjauksellaan voi opetella tekstinkäsittelyn, sähköpostin, pankkiasioinnin ja netissä surffailun ensiaskeleita.

Tietokoneopastukset ovat maksuttomia. Lisätietojen kysyminen ja opastusajan varaaminen onnistuu kirjastossa tai soittamalla. Syyskuun 13. päivästä lähtien tiistaisin klo 9.00–11.00 voi mennä harjoittelemaan Palokan aluekirjastoon, p. (014) 266 4151. Tiistai-iltapäivisin 6.9. alkaen opastusta saa Vaajakosken aluekirjastossa, p. (014) 266 4144. Kummassakin kirjastossa tietokoneopastukset jatkuvat joulukuun alkuun saakka.

Pääkirjaston opetusstudiossa (3. kerros) Ikääntyvien yliopiston Geronetin tutorit antavat henkilökohtaista tietokoneopetusta kaikille halukkaille perjantaisin klo 14.00–16.00 seuraavina päivinä: 9.9., 16.9., 23.9., 30.9., 7.10., 14.10., 21.10., 25.11., 2.12., 9.12. ja 16.12. Pääkirjaston opastukset toimivat nonstop-periaatteella, eikä niihin tarvitse ilmoittautua etukäteen. Mukaan voi tulla yhtä hyvin puoleksi tunniksi kuin koko opastuksen ajaksi.

Jyväskylän kaupunginkirjastoon uusi digitointitila

Pääkirjaston musiikkiosastolla on 15.8.2011 avattu digitointitila, jossa on mahdollista muuttaa vanhat VHS-kasetit, C-kasetit, LP-levyt, diat ja valokuvat digitaaliseen muotoon. Tilan laitteilla voi esimerkiksi skannata tekstiä, paperikuvia, dioja, negatiiveja ja negatiivifilmejä. Vanhat videokasetit saa kopioitua DVD-levyille ja C-kasetit CD-levyille.

Digitointitila on avoinna kirjaston aukioloaikoina ja sen käyttö on maksutonta. Tilaa voivat käyttää asiakkaat, joilla on lainausoikeus Jyväskylän kaupunginkirjastoon. Tila on tarkoitettu omatoimiseen työskentelyyn. Kirjaston henkilökunta opastaa tarvittaessa laitteiden käytössä. Digitointitila varataan pääkirjaston musiikkiosaston palvelupisteestä 1–4 tunniksi kerrallaan, p. 014 266 4115.

Jyväskylän kaupunginkirjaston digitointitila on ensimmäinen laatuaan Keski-Suomessa. Aiemmin digitointipalveluja ovat alkaneet tarjota muun muassa Turun ja Lahden kaupunginkirjastot.

Tervetuloa käyttämään uutta palvelua!

Kaupunginkirjaston digitointitila:
Pääkirjasto, Vapaudenkatu 39–41, 3. krs
Avoinna ma–pe 10–20, la 11–16

Lisätietoa:
http://www.jyvaskyla.fi/kirjasto/palvelut/yleisomikrot/digitointistudio

Kirjastojen satutunneilla tarinoidaan ja leikitään

Jyväskylän kaupunginkirjaston perinteisiä satutunteja järjestetään 5.9. alkaen pääkirjaston lisäksi kaikissa alue- ja lähikirjastoissa. Satutunnit on tarkoitettu 3–6-vuotiaille lapsille. Tarinoiden lomassa leikitään ja piirretään sadunkertojien johdolla.

Satutunnit ovat maksuttomia ja kaikille avoimia hengähdystuokioita lapsiperheiden kiireen keskellä. Alue- ja lähikirjastojen aamuiset satutunnit ovat erityisesti päiväkoti- ja perhepäivähoitoryhmien suosiossa. Pääkirjaston satutunnit järjestetään maanantai-iltaisin klo 18, jolloin koko perhe voi tulla yhdessä kirjastoon. Satuja kuunnellaan kirjastoissa joulukuun alkuun saakka. Syyslomaviikolla (17.–23.10.) satutunteja ei järjestetä.

Satutuntien ajankohdat löytyvät kirjaston nettisivuilta:
www.jyvaskyla.fi/kirjasto/lentoon/satutunnit

Lisätietoja:
Pääkirjaston lasten- ja nuortenosasto, p. 014 266 4113
Muut satutunteja järjestävät kirjastot, yhteystiedot: www.jyvaskyla.fi/kirjasto/aukiolo

Kirjastoauto parkkeeraa Toukofest-tapahtumaan 31.5.

Jyväskylän kaupunginkirjaston kirjastoauto Aino on mukana Jyväskylän Toukofest-tapahtumassa 31.5.2011 klo 9–12. Koululaisilla on mahdollisuus tutustua kirjastoauton palveluihin ja samalla osallistua kirjallisuusaiheiseen tietokilpailuun.

Toukofest-tapahtuma järjestetään jo 16. kerran Jyväskylän Hippoksella 31.5.–1.6.2011. Jär-jestäjinä ovat nuoret ToukoTiimiläiset Nuorten Keski-Suomi ry:n tuella. Tapahtuman teemana on tänä vuonna monikulttuurisuus ja kansainvälisyys.

Alakoululaisten tapahtumapäivä on 31.5. klo 9–16. Yläkoulut ja toisen asteen opiskelijat tul-vat tapahtumaan 1.6. klo 9–16. Tapahtuma huipentuu 1.6. pidettäviin iltabileisiin Jyväskylän Synergia-areenalla.

Kirjastoauto on Toukofestissä mukana toista kertaa. Viime vuonna tapahtumaan kurvasi kirjastoauto Martti.

Lisätietoa: http://www.toukofest.fi

Kaupunginkirjasto mukana Yläkaupungin Yössä

Yläkaupungin Yö lauantaina 21.5.2011 tarjoaa taas monenlaista koettavaa. Kaupunginkirjasto on mukana tapahtumassa.

Lauantaina kirjaston aukioloaikana asiakkaat voivat kirjoitella lappusille kirjastounelmiaan ja tutustua Kirjallinen kartta -näyttelyyn. Kirjallinen kartta opastaa, miltä näyttää fiktiivinen Jyväskylä. Näyttelyn katselijat voivat tutkia, sijoittuvatko jonkin kirjan tapahtumat omille kotikulmille.

Kaupunginkirjaston pääkirjasto, Vapaudenkatu 39–41 on avoinna lauantaina 21.5. klo 11–16. Kirjastounelmia raapustellaan 2. kerroksessa ja myös Kirjallinen kartta -näyttely on esillä 2. kerroksessa.

Tervetuloa aloittamaan Yläkaupungin Yö jo hyvissä ajoin kaupunginkirjastolta!

Kirjan ja ruusun päivänä 5.5.2011 pääkirjaston lasten- ja nuortenosastolla soittaa Loiskis-yhtye

Loiskis-lastenmusiikkiorkesteri esiintyy kahdessa konsertissa, joihin oli ennakkoilmoittautuminen. Molemmat konsertit ovat täynnä. Konsertit liittyvät Loiskiksen 10-vuotis-juhlanäyttelyyn, joka on esillä pääkirjaston lasten- ja nuortenosastolla 2.5.–23.6.2011. Lisätietoa: http://www.loiskis.fi/?action=kalenteri

Peilin paloja – muistin karuselli -konsertit huhtikuussa Jyväskylän kaupunginkirjastossa

Peilin paloja – muistin karuselli -konserteissa 6.–14.4.2011 Irja Ranen runot ja Leena Pyylammen laulut tarkastelevat ihmisen eloa lapsuudesta vanhuuteen. Muistin karusellin tarkoituksena on saada yleisö kokemaan Waltarin sanoin ”kaunis turhuus” ja toisaalta taas auttaa iloitsemaan elämästä, elävöittämään muistoja ja jakamaan ne yhteisessä kokemuksessa. Muistin karuselli elähdyttää, ilahduttaa, viihdyttää ja virkistää kaikenikäisiä kuulijoita, mutta se on suunnattu etenkin ikäihmisten iloksi.

Teos koostuu lauluista, jotka Leena Pyylampi on valinnut klassisista lauluista tai kirjoittanut ja säveltänyt itse. Musiikki luo tunnelmaa ja houkuttaa osallistumaan yhteislauluun. Toisen osan muodostaa Irja Ranen runot, jotka keskittyvät ihmiselon tähtihetkiin, liikkuvat lapsuudesta nuoruuteen ja miehuudesta vanhuuteen ja antaat äänen erilaisille kokemuksille ja kokijoille.
Esitysten kesto on 60 min. Vapaa pääsy.

Peilin paloja – muistin karuselli -konserttien aikataulu:

ke 6.4. klo 13 Vaajakosken aluekirjasto (Urheilutie 36 B)
to 7.4. klo 12 Keltinmäen lähikirjasto (Keltinmäentie 15 C)
ke 13.4. klo 18 pääkirjasto, lastenosaston satuhuone Peukaloinen (Vapaudenkatu 39–41, 2. krs)
to 14.4. klo 10 Kortepohjan lähikirjasto (Isännäntie 3)

Jyväskylän kaupunginkirjasto Jyväskylän kirjamessuilla 1.–3.4.2011

Tervetuloa tutustumaan kaupunginkirjaston palveluihin ja kirjamessuohjelmaan Jyväskylän kaupungin messuosastolle C500!

Kirjastoauto Martti, Korpilahden alueella kiertävä kirjastoauto, on palveluineen käytettävissä koko messujen ajan. Kirjastoautossa voi lainata ja palauttaa kirjoja tai muuta aineistoa, uusia lainoja, varata aineistoa ja saada kirjastokortin. Auto ajetaan messuosastolle – mahtava tilaisuus päästä vierailemaan liikkuvassa kirjastossa!

Lukudiplomeita jaetaan perjantaina 1.4. auditoriossa alkaen klo 12. Perinteiseen tapaan, nyt jo 5. kerran, on Jyväskylän kirjamessuohjelmaan kuulunut lukudiplomeita suorittaneiden koululaisten palkitseminen ja lukudiplomien jakaminen messuilla. Lukudiplomeita ovat jakamassa kirjailija, lukudiplomikummi Hannele Huovi, kirjastotoimenjohtaja Johanna Vesterinen sekä Jyväskylän kaupunginkirjaston henkilökuntaa.

Lukemalla lentoon! -lukudiplomit ovat Jyväskylän opetuspalvelujen ja kaupunginkirjaston yhdessä kehittämä ja ylläpitämä, opetussuunnitelmaan kuuluva keino kannustaa lukemisharrastukseen. Lisää tietoa lukudiplomeista: http://www3.jkl.fi/kirjasto/lukudiplomi/info.htm

Kirjapiiri, kaupunginkirjaston Kirjailta messuilla, järjestetään lauantaina 2.4. klo 12. Kirjapiirissä jaetaan lukukokemuksia kuunnellen ja keskustellen. Messuilla aiheena on Pasi Ilmari Jääskeläisen teos Harjukaupungin salakäytävät. Kirjailtojen vetäjä Anna Kainulainen esittelee aluksi kirjan ja kertoo lukukokemuksestaan nostaen esille teemoja teoksen pohjalta.

Mummon satutunti toivottaa pienet messuvieraat sunnuntaina 3.4. klo 11 tervetulleiksi perinteiseen sadunkerrontahetkeen. Mummon satutunti messuilla jatkaa kaupunginkirjaston seniorisatutunteja, jotka kaupunginkirjasto järjestää yhteisyössä Kansallisen Lastenliiton Keski-Suomen piirin kanssa.

Kirjastounelmia! Kaupunginkirjasto haluaa tietää, millainen on unelmien kirjasto ja kerää aiheesta messuvieraiden kommentteja. Tervetuloa kertomaan kirjastounelmia! Myöhemmin keväällä kirjasto kerää asiakaspalautetta myös erillisellä asiakaskyselyllä.

Haasteita englannin kielen oppimisessa? -luento 23.3.2011 klo 18–20

Valtakunnalliseen Lukuviikkoon liittyvä luento Jyväskylän kaupungin pääkirjaston pienessä luentosalissa (Vapaudenkatu 39–41).

klo 18–18:45 Vaikeuksia lukemisessa ja englannin kielessä - yhteisiä taustatekijöitä.
Paavo Leppänen, dosentti, PsT, psykologi
klo 18:45–19:30 LM-kieltenopetusohjelman esittely.
Kirsti Lehtinen, LM-kieltenopetusohjelman koordinaattori, Datero

Luennot järjestävät Keski-Suomen Erilaiset Oppijat ry ja Jyväskylän kaupunginkirjasto - Keski-Suomen maakuntakirjasto.
Tervetuloa! Vapaa pääsy.

Avajaistapahtuma Tikkakosken lähikirjastossa ja yhteispalvelupisteessä

14.2.2011, ystävänpäivänä juhlitaan Tikkakosken lähikirjaston ja yhteispalvelupisteenavajaisia (Kirkkokatu 11).
Ohjelmassa on klo 12–13 Luonetjärven alakoululaisten lauluesitys sekä kitaramusiikkia ja kirjastolauluja. Avajaispuheenvuorot pitävät kirjastotoimenjohtaja Johanna Vesterinen ja innovaatiopalveluiden kehittämisjohtaja Tapio Soini.

Kahvi- ja mehutarjoilu klo 12–14. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Vanhan kirjan talvi Jyväskylän pääkirjastossa

12.–13.2.2011 järjestetään Vanhan Kirjan Talvi, perinteinen kirjallisuustapahtuma pääkirjastolla (Vapaudenkatu 39–41). Tapahtuman avaa opetusministeri Henna Virkkunen. Ohjelmassa on mm. Vuoden kirjateko -palkinnon saajan julkistaminen, kirjailijahaastatteluja, maksutonta kirjojen arviointia ja kirjansidontanäytös. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy. Vanhan kirjan talvi -tapahtuman järjestää Vanhan kirjallisuuden ystävät ry. yhteistyössä Jyväskylän kaupunginkirjasto - Keski-Suomen maakuntakirjaston, Jyväskylän kansalaisopiston ja Jyväskylän yliopiston kirjaston kanssa.
Tapahtuman ohjelma

Pääkirjaston aikuistenosastolla (2. krs) on Vanhan kirjan talvi -tapahtumaan liittyvä näyttely Poika Vesannon sarjakuvista ja grafiikasta.

12.2.2011 Julukkarit Jyväskylän tappaan Vaajakosken aluekirjastossa

Vaajakoskelainen Merja Toppi on tehnyt uuden runokirjan Aekusen naesen iholla - Savolaeseen tappaan. Toppi esittää uusia runojaan kirjan julkistamistilaisuudessa Vaajakosken aluekirjastossa (Urheilutie 36 B), kirjasto-kansalaisopiston opistosalissa klo 12 alkaen.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Jyväskylän kirjastot ja kaupungin opetuspalvelut yhdistivät voimansa:
Tule tule hyvä tieto! -suunnitelma pyrkii turvaamaan jyväskyläläisten tiedonhallintataitoja kaikissa elämänkaaren vaiheissa

Lainan päivänä, 8.2.2011 julkistettiin Tule tule hyvä tieto! Jyväskylän kirjastojen ja kaupungin opetuspalvelujen suunnitelma informaatiolukutaidon edistämisestä. Suunnitelman ideat helpottavat jyväskyläläisten tiedon etsintää. Sen ovat toteuttaneet Jyväskylän kaupunginkirjasto - Keski-Suomen maakuntakirjasto, Jyväskylän kaupungin opetuspalvelut, Jyväskylän ammattikorkeakoulun kirjasto, Jyväskylän koulutuskuntayhtymän ao-kirjasto ja Jyväskylän yliopiston kirjasto. Opetusministeriö on tukenut suunnitelman laatimista valtionavustuksella.

Yleisten kirjastojen sekä oppilaitos-, korkeakoulu- ja yliopistokirjastojen tehtävä on vastata informaatiolukutaidon edistämisestä. Tule tule hyvä tieto! -suunnitelma on Jyväskylän tiedonhaun opetusta antavien kirjastojen ja Jyväskylän kaupungin opetuspalvelujen yhteisvoimin luoma strategia siitä, miten tiedonhaun opetusta järjestetään ja miten se voidaan paremmin huomioida opetussuunnitelmissa.
Lähtökohtana on ollut vuonna 2003 tehty Jyväskylän kirjastojen yhteinen tietopalvelustrategia. Nyt suunnitelmassa otetaan huomioon myös toisen asteen opiskelijat ja aikuiset. Suunnitelmassa on myös selvitetty informaatiolukutaidon nykytilaa Jyväskylässä.

Tietoyhteiskuntataitojen turvaamista kaikissa elämänvaiheissa
Informaatiolukutaito eli se, että tunnistaa tiedon tarpeen, osaa hakea tietoa sekä arvioida sitä kriittisesti on keskeinen taito kaikissa elämänvaiheissa. Oleellisesti opiskelu- ja työelämävalmiuksiin sekä kansalaisten yhteiskuntataitoihin kuuluvan taidon rakentuminen ei tapahdu hetkessä, vaan taitojen kehittymisen tukeminen, niiden ylläpitäminen ja päivittäminen ovat ajankohtaisia kaikissa elämänkaaren vaiheissa.
– Suunnitelman tarkoituksena on tavoittaa kaiken ikäiset jyväskyläläiset ja tarjota keinoja informaatiolukutaitojen edistämiseen. Uudella suunnitelmalla pyritään selkeyttämään kirjastojen keskinäistä työnjakoa tavoitteen toteuttamisessa, kertoo Juhani Kärkkäinen, suunnitelmaa laatineen ohjausryhmän puheenjohtaja Jyväskylän kaupunginkirjastosta.
Informaatiolukutaidon ja tiedonhallintataitojen opettaminen alkaa jo päiväkodeissa tai alakoulussa kirjastoon tutustumisena. Perusopetuksessa ja opiskeluvuosina tiedonhallintataitojen ja kirjastonkäytön opetusta annetaan kirjastoissa muun muassa järjestämällä koulutusta, kursseja, henkilökohtaista opastusta ja mahdollisuus opiskella itsenäisesti verkkokursseilla. Aikuisväestölle järjestetään avointa käyttäjäkoulutusta. Verkkopedagogiikan tarjoamia opetusmahdollisuuksia hyödynnetään vastaisuudessa entistä enemmän.

Tavoitteena informaatiolukutaitoisempi jyväskyläläinen vuonna 2015
Tule tule hyvä tieto! -suunnitelmassa on koottu toimenpidesuunnitelma tavoitteen saavuttamiseksi. Suunnitelmaan on koottu myös tiedonhallintataitojen tavoitetasot ja listattu informaatiolukutaitoa edistäviä toimenpiteitä.
Keskeiset toimenpiteet ovat lisätä kirjastojen näkyvyyttä sekä kehittää edelleen kirjastojen välistä yhteistyötä, kirjastojen välisen osaamisen jakamista ja tiedonhallinnan oppimateriaalien jakelukanavia.
Tavoitteeseen pääsemisen konkreettisia keinoja ovat esimerkiksi lisätä perusopetuksessa kirjastonkäyttö sekä ala- että yläkoulun opetusohjelmaan ja toteuttaa sitä myös muiden oppiaineiden kuin äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksen yhteydessä, integroida ammatillisella toisella asteella tiedonhallintataitojen opetus kiinteämmin muuhun opetukseen ja vahvistaa aikuisväestölle suunnattua opetusta lisäämällä verkottumista ja yhteistyötä muiden toimijoiden ja aikuisoppilaitosten kanssa.
Suunnitelman toteutumista seuraa Jyväskylän kirjastojen yhteistyöryhmä yhdessä Jyväskylän kaupungin opetuspalvelujen kanssa.

Tule tule hyvä tieto! -suunnitelma on luettavissa osoitteessa https://jyx.jyu.fi/dspace/handle/123456789/26537

Jyväskylän kirjastojen yhteinen koulutuskalenteri: https://kirjasto.jyu.fi/koulutus/jyvaskylan-kirjastojen-koulutuskalenteri

Jyväskylän tietopalvelustrategia (2003) http://www.jyvaskyla.fi/kirjasto/kokoelmat/julkaisut

Tikkakosken lähikirjasto ja Yhteispalvelupiste avataan 24.1.2011

Uusittu Tikkakosken lähikirjasto ja uusi Yhteispalvelupiste aloittavat toimintansa yhteisissä tiloissa maanantaina 24.1. (Kirkkokatu 11). Yhteispalvelupiste avaa ovensa klo 12 ja kirjasto klo 13. Remontin vuoksi lähikirjasto oli suljettu 7.–21.1.

Tikkakosken lähikirjaston remontissa on huomioitu lähikirjaston suurin asiakasryhmä eli lapsiperheet. Lasten- ja nuortenosasto on aikaisempaa suurempi, mikä parantaa myös kirjaston vilkkaasti koulun kanssa tekemää yhteistyötä. Kirjaston aikuistenosastolla on säilytetty hyvä ja ajanmukainen valikoima lainattavaa aineistoa. Kirjastossa on nyt lainaus- ja palautusautomaatti sekä enemmän asiakkaiden käyttöön tarkoitettuja nettikoneita. Palvelutiskit ja osa kirjaston kalusteista on uusittu. Kirjaston palveluja on sijoitettu tilassa uusiin paikkoihin. Tila- ja kalustesuunnittelun on tehnyt arkkitehti Tomi Jänkälä, Arkkitehtitoimisto .618 Oy.

Yhteispalvelupiste tuo uuden palvelun Tikkakoskelle
Yhteispalvelupisteestä saa tietoa kaupungin palveluista ja tapahtumista sekä ajankohtaisia esitteitä ja lomakkeita. Tietoa ja täyttöapua saa muun muassa Kelan ja valtion virastojen hakemuksista. Asiakkaiden käytössä on virastoasiointiin tarkoitettu nettikone, jonka käytössä palvelusihteeri opastaa. Yhteispalvelupiste toimii myös Jyväskylän seudun avantouimarit ry:n Tikkakosken alueen avantouintipaikan kokeilukorttien nouto- ja infopisteenä. Tikkakosken yhteispalvelupiste on osa valtakunnallista palveluverkostoa, joka toiminta-ajatuksena on tarjota samasta paikasta monta julkishallinnon palvelua lähellä kuntalaisia.

Tikkakosken lähikirjaston aukioloajat ovat samat kuin ennenkin: ma, ti ja to klo 13–19 sekä ke ja pe klo 11–17. Yhteispalvelupiste on avoinna kolmena päivänä viikossa: ma klo 12–18 sekä ti ja ke klo 10–12 ja 12:30–16.

Muukalaisuus puhuttaa Jyväskylän kaupunginkirjaston kevään Kirjailloissa

Muukalaisena maailmassa on 18.1.2011 alkavien kevään Kirjailtojen teema. Jyväskylän kaupunginkirjasto - Keski-Suomen maakuntakirjaston järjestämissä Kirjailloissa keskustellaan teemasta neljän, eri näkökulmista aihetta lähestyvän kirjan pohjalta.

Ensimmäinen Kirjailta vierailee pariisilaisessa hienostokerrostalossa: muukalaisuuden teemaa puretaan Muriel Barberyn Siilin eleganssi -teoksen kautta. Miten selviävät erakkoluonteiset älyköt miljoonakaupungin luokkayhteiskunnassa? Kevään aikana lukukokemuksista keskustellaan siirtolaisuudesta kirjoittavan Jhumpa Lahirin novellikokoelman Tuore maa, Philippe Claudelin mystisen muukalaisen kohtaloa selvittävän romaanin Varjojen raportti ja Margaret Atwoodin ekokriittisen Herran tarhurit -romaanin pohjalta.

Kirjaillat järjestetään tiistaisin 18.1., 15.2., 15.3. ja 12.4. klo 18 alkaen pääkirjaston maakuntakokoelmahuoneessa, 3. kerros, Vapaudenkatu 39 - 41.
Kirjailtoihin on vapaa pääsy. Tervetuloa jakamaan lukukokemuksia tai kuuntelemaan keskustelua!
Kevään 2011 Kirjailtojen aiheet ja ajankohdat: www.jyvaskyla.fi/kirjasto/tapahtumat/kirjaillat

Satutunnille kirjastoon!

17.1. 2011 alkavat kevään satutunnit Jyväskylän kaupunginkirjastossa. Pääkirjastossa sekä alue- ja lähikirjastoissa järjestettävät tunnit on tarkoitettu 3–6 -vuotiaille lapsille. Pääosassa tunneilla on satu, mutta tarinoiden lomassa myös leikitään ja piirretään.

Satutunneille on vapaa pääsy. Ilta-aikaan satutunneille pääsee pääkirjastossa, jossa satutunti on maanantaisin klo 18. Alue- ja lähikirjastoissa satutunnit ovat aamuisin. Hiihtolomaviikolla 28.2.–6.3. satutunti pidetään vain pääkirjastossa.

Seniorisatutunteja pidetään pääkirjastossa kevään aikana kolmena maanantai-iltana: 31.1., 28.2. ja 28.3. Jyväskylän kaupunginkirjasto järjestää senioreiden pitämät lapsille tarkoitetut satutunnit yhteistyössä Kansallisen Lastenliiton Keski-Suomen piirin kanssa.
Satutuntien ajankohdat: www.jyvaskyla.fi/kirjasto/lentoon/satutunnit

Internet tutuksi – kaupunginkirjaston avoimet koulutukset alkavat 13.1.2011

Miten matka varataan netissä? Mikä on Facebook? Mitä hyötyä on kirjaston uusista verkkopalveluista? Kaupunginkirjaston maksuttomissa koulutuksissa löytyvät vastaukset näihin ja moniin muihin internetin käytön kysymyksiin.

Uutta on Ravinto, terveys ja laihdutus -koulutus 13.1., jonka esittelee linkkivinkkejä aiheesta. Erisisältöisiä koulutuksia järjestetään kevään mittaan kaikkiaan 10. Tutuiksi tulevat muun muassa verkosta löytyvät lukuvinkit, musiikkia sekä musiikkitietoa tarjoavat internetpalvelut, Wikipedia-tietosanakirja tiedonlähteenä ja Keski-Suomi kotiseutuna.

Internet vasta-alkajille -koulutuksessa harjaannutaan perusasioihin, muissa koulutuksissa on hyvä hallita internetin käytön perusasiat. Koulutukset koostuvat lyhyistä luento-osuuksista ja käytännön harjoituksista.
Opetusstudion rajallisen paikkamäärän vuoksi koulutuksiin on ilmoittauduttava etukäteen pääkirjaston tietopalveluun puh. 014 266 4104. Koulutuspaikka on pääkirjaston opetusstudio (Vapaudenkatu 39–41, 3. kerros).
Tarkemmat tiedot koulutusten ajankohdista ja sisällöistä löytyvät kirjaston www-sivuilta www.jyvaskyla.fi/kirjasto/tiedonhaunopetus/koulutuskalenteri

2010

Tikkakosken lähikirjastossa avataan Yhteispalvelupiste – kirjasto on remontissa 7. - 21.1.

Uusittu Tikkakosken lähikirjasto ja uusi Yhteispalvelupiste avataan 24.1.2011. Yhteispalvelupisteestä saa tietoa kaupungin palveluista ja muun muassa Kelan hakemuksista. Palvelupiste tarjoaa myös henkilökohtaista neuvontaa hakemusten täytössä ja nettipisteen asiakaskäyttöön.

Tikkakosken lähikirjaston tiloihin (Kirkkokatu 11) rakennetaan uudet palvelutiskit sekä kirjaston että yhteispalvelun käyttöön ja kirjaston palvelujen paikkoja järjestetään uudelleen. Remontissa muun muassa kirjaston lasten- ja nuortenosastoa suurennetaan ja asiakkaiden käytössä olevia internet-pisteitä lisätään.Tikkakosken lähikirjaston aukioloajat eivät muutu eli kirjasto on avoinna remontin jälkeen kuten ennenkin ma, ti ja to klo 13 - 19 sekä ke ja pe klo 11 - 17. Yhteispalvelupiste Tikkakoskella on avoinna kolmena päivänä viikossa: ma klo 12 - 18 sekä ti ja ke klo 10 - 12 ja 12:30 - 16.

Kuokkalan Yhteispalvelupisteen toiminta lakkaa 24.12.2010. Kuokkalan pienkirjaston toiminta jatkuu ennallaan eivätkä sen aukioloajat muutu.

Petterin ja Muorin Joulukannel – hauskaa jouluohjelmaa Jyväskylän kaupunginkirjastossa

Tiina Mattilan & Katja Koskisen Petterin ja Muorin Joulukannel esittää iloista musiikillista draamaa sekä jouluisia säveliä Palokan ja Vaajakosken aluekirjastoissa, Keltinmäen ja Säynätsalon lähikirjastoissa ja pääkirjastossa. Ohjelmassa on luvassa myös jouluyllätyksiä.

Esitykset järjestävät Jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelut ja Jyväskylän kaupunginkirjasto - Keski-Suomen maakuntakirjasto ja ne ovat osa Taideapteekin toimintaa. Taideapteekki on Jyväskylän kaupungin kulttuuri- sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämää toimintaa, jonka tarkoitus on toteuttaa ikääntyneille suunnattua ohjelmaa. Vapaa pääsy! Tervetuloa!

Joulun tuntua ilmassa – Elävä joulukalenteri Jyväskylän kaupunginkirjastossa

Elävä joulukalenteri tuo iloista joulunodotustunnelmaa kaupunginkirjastossa jo kahdeksannen kerran. Luukkuja avataan laulaen ja leikkien, mukana on tuttuja, uusia ja yllätyksellisiä tarinoita ja lauluja. Jokaisen luukun takaa paljastuu erilainen yllätys. Esityksiin on vapaa pääsy ja ne sopivat kaiken ikäisille.

Ensimmäinen luukku avautuu 1.12. Keltinmäen lähikirjastossa (Keltinmäentie 15 C), jonka jälkeen kalenteri kiertää alue-, lähi- ja pääkirjastoissa. Joulukalenterin luukkuja avataan pääosin aamuisin, mutta Vaajakosken ja Palokan aluekirjastoissa luukkuihin pääsee kurkistamaan illalla.

Tämän vuoden joulukalenteriohjelmaa ovat tekemässä muusikot Laulava Pupujussi Leena Pyylampi, Joulumuori Tiina Mattila, tarinankertojat Mikko Kauranen ja Katja Koskinen, vuoden 2010 sadunkertoja Saara Laukkanen, varhaisiän musiikkikasvatuksen opiskelijat, Kypärämäen musiikkiluokkien Tiernapojat ja Lyseon kuoro.

Elävän joulukalenterin järjestävät Jyväskylän kaupungin kulttuuritoimi ja Jyväskylän kaupunginkirjasto - Keski-Suomen maakuntakirjasto.

Pottusammakko tulee! Jyväskylän ylioppilasteatteri pääkirjaston lastenosastolla

Jyväskylän ylioppilasteatteri pitää pääkirjaston lastenosastolla teatterillisia satutunteja 17. ja 18. marraskuuta. Satutuntien ohjelmisto perustuu pääkirjaston lastenosastolla marraskuun alussa järjestettyyn kuvakirjaäänestykseen, jonka suosikit valittiin toteutettaviksi esityksiksi.

Äänestyksen suursuosikiksi nousi Markus Majaluoman teos Suu auki, Hulda, Pottusammakko tulee! Tarinassa seikkailee vaippaikäinen Hulda ja tämän isä, joka koettaa mitä mielikuvituksellisimmin keinoin saada lapsensa syömään. Äänestyksen toinen suosikki oli Maikki Harjanteen teos Minttu ja mummo, jossa Minttu matkaa mielikuvituksen voimin mummonsa kanssa eri puolilla Eurooppaa.

Äänestyssuosikkien tarinoiden mukaan pääsee kaikilla satutuntikerroilla. Satutunneilla perinteisen lukijan seurana seikkailevat myös näyttelijät. Tarinat sopivat yli 3-vuotiaille kuulijoille.

Esitykset ovat 17. - 18.11. klo 9:00 ja klo 10:00 pääkirjaston satuhuone Peukaloisessa (Vapaudenkatu 39 - 41, 2. krs.). Yhden esityksen kesto on n. 30 minuuttia.
Ilmaisten esitysten vapaita paikkoja voi kysyä lasten- ja nuortenosastolta p. 014 266 4113.
Satutunnit järjestävät Jyväskylän ylioppilasteatteri ja Jyväskylän kaupunginkirjasto - Keski-Suomen maakuntakirjasto.

Koko perhe pelittää Jyväskylän kaupungin pääkirjastolla

Pääkirjaston lasten- ja nuortenosastolla (Vapaudenkatu 39–41) tapahtuu pelien merkeissä maanantaina 8.11.2010 klo 16:30–20. Koko perhe pelittää on lasten ja vanhempien yhteinen tapahtuma, jossa heittäydytään yhdessä digitaalisten pelien maailmaan kokeilemaan, viihtymään ja oppimaan uusia asioita. Paikalla on kokeiltavana monia erilaisia pelilaitteita ja pelejä sekä tietoa pelaamisesta ja pelien ikärajaluokituksesta.

Tapahtuman järjestää Mediakasvatuskeskus Metka ry yhdessä Valtion elokuvatarkastamon, Figman, YLE:n Mediabussin ja Jyväskylän kaupunginkirjasto - Keski-Suomen maakuntakirjaston kanssa. Tapahtumaan on vapaa pääsy! Tervetuloa!

Eläinaiheisia lastenlauluja Jyväskylän kaupunginkirjastossa

Jyväskylän kaupunginkirjastossa musisoidaan eläinaiheisin lastenlauluin marraskuussa. Vuorovaikutteiset konsertit koostuvat Timo Lievemaan ja Jussi Siukolan uusista, omista lastenlauluista. Musiikillisesti liikutaan jazzin, kansanmusiikin ja oldies-musiikin rajapinnoilla. Eläinlaulukonsertit ovat osa Lasten Lysti -kulttuurisyksyn tapahtumia.

Keikalla voit kuulla tarinoita Pastapossusta, jonka lempiruokaa ei tarvitse paljon miettiä. Päähenkilöitä ovat myös mm. eläinten tanssikilpailujen voittaja, joka on lähes aina krokotiili, Lasse-lehmä, joka on yllättävän hyvä taikuri, Pingviini Paavo, joka asuu Afrikassa ja pohjanmaalta kotoisin oleva hiiri, joka kehuskelee mielellään asuinolosuhteitaan.
Konsertit sopivat kaikenikäisille ja niihin on vapaa pääsy. Ilmaisliput ennakkoon kirjastoista.

Iltahämärässä luetaan ääneen Jyväskylän kaupungin pääkirjastossa

Maanantaina 8.11. klo 18:00 on Jyväskylän kaupungin pääkirjastossa tilaisuus osallistua ehkäpä maailman suurimpaan ääneenlukutapahtumaan. Pohjoismaisen kirjastoviikon aloituspäivänä tuhannet ihmiset yli 2000 paikkakunnalla Pohjolassa kokoontuvat kuulemaan samoja tekstejä.

Pohjoismaisen kirjastoviikon tämän vuoden teemana on Maaginen Pohjola. Pääkirjaston maakuntakokoelmahuoneessa (3. krs) kuullaan katkelma ruotsalaiskirjailija John Ajvide Lindqvistin romaanista Ystävät hämärän jälkeen.

Pohjoismaista kirjastoviikkoa ja siihen liittyvää Iltahämärässä-tapahtumaa vietetään 8.–14.11. neljättätoista kertaa. Ääneenlukutapahtuman Jyväskylän kaupunginkirjastolla järjestävät Jyväskylän Pohjola-Norden ry ja Jyväskylän kaupunginkirjasto - Keski-Suomen maakuntakirjasto. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Pohjoismainen kirjastoviikko näkyy kaupunginkirjastossa myös Maaginen Pohjola -kirjanäyttelyillä, joita on koottu pääkirjaston lisäksi Vaajakosken aluekirjastoon sekä Säynätsalon, Tikkakosken, Halssilan, Kortepohjan ja Keltinmäen lähikirjastoihin. Pääkirjastolla on Maaginen Pohjola -kirjanäyttelyn yhteydessä myös kilpailu, johon osallistumalla voi voittaa varauslahjakortteja. Lisäksi pääkirjastolla voi tutustua pohjoismaisilla kielillä kirjoitettua kaunokirjallisuutta esittelevään näyttelyyn.

Mediabussi kiertää Jyväskylässä ja Muuramessa – päivällä kouluilla, illalla kirjastoissa ja nuorisotiloilla

Ylen Mediabussi kiertää Jyväskylän ja Muuramen alueilla 9. - 19.11. Päivisin bussi pysähtyy Palokan, Luonetjärven, Keltinmäen, Lehtisaaren, Tikkalan, Vaajakosken ja Isolahden kouluilla sekä Puistokoululla. Iltaisin mediabussi kiertää kirjastoissa ja nuorisotiloilla. Mediabussin iltatilaisuuksiin ovat tervetulleita kaikki mediasta ja mediakasvatuksesta kiinnostuneet – lapset, nuoret, aikuiset, vanhemmat, opettajat; kirjastoihin kaikenikäiset ja nuorisotiloille erityisesti nuoret. Mediabussin iltavierailut ovat maksuttomia. Tilarajoitusten vuoksi tapahtumiin on kuitenkin rajattu osallistujamäärä ja niihin tulee ilmoittautua etukäteen.

Mediabussin iltavierailut Jyväskylän kaupunginkirjastossa
Mediabussi vierailee Jyväskylän kaupungin pääkirjastossa (Vapaudenkatu 39–41) maanantaina 8.11. klo 15–20 ja Palokan aluekirjastossa (Koivutie 2) torstaina 18.11. klo 15–19. Pääkirjaston tapahtumaan voi ilmoittautua p. 014 266 4113 tai kirjasto.lastenosasto@jkl.fi ja Palokan aluekirjaston tapahtumaan p. 014 266 4151 tai kirjasto.palokka@jkl.fi.

Tule tekemään uutisia
Mediabussissa tehdään lyhyitä uutispätkiä ja kannanottoja. Osallistujat jaetaan pienryhmiin, jotta saadaan aikaan mahdollisimman monta noin 20 sekunnista minuuttiin kestävää videopätkää. Paikalla on kaksi Mediabussin ohjaajaa. Alle 18-vuotiaiden tekemät elokuvat päätyvät Mun uutisten -nettisivuille ja ehkäpä myös TV-sarjaan. Yli 18-vuotiaiden tekemät elokuvat jatkavat matkaansa YLEn A-tuubiin.

Mikä on mediabussi?
Mediabussi on kiertänyt eri puolilla Suomea vuodesta 2006 antamassa koululaisille mahdollisuuden kokeilla omia mediataitojaan ja harjoitella oman ilmaisun esittämistä nykyaikaisten mediavälineiden avulla. Mediabussi on aikaisemmin kiertänyt vain kouluissa ja oppilaitoksissa. Tänä vuonna Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamalla laajennetulla kiertueella tarjotaan koulupaikkakunnilla lisäksi iltapäivätoimintaa, joka keskittyy kirjastoihin, nuorisotaloihin ja erilaisiin mediakeskuksiin. Iltapäivätoiminnan tarkoituksena on tarjota mediaopetusta myös lasten vanhemmille, opettajille ja kaikille mediakasvatuksesta kiinnostuneille.

Johtoajatuksena Mediabussin toiminnassa on, että mediataitojen oppiminen ja ymmärtäminen tapahtuu itse tekemällä. Tarkoitus on innostaa ja opastaa kaikenikäisiä tekemään omia uutisia Ylen A-tuubiin sekä sen yhteydessä toimivaan Mun uutisiin. Niistä koostetaan materiaalia nähtäväksi myös YLE Teemalla syksyllä alkavaan Mun uutiset
-televisiolähetykseen. Mediabussin kouluttajat opettavat iltapäivän ajan ryhmää tekemään omia uutispätkiä. Opetus on maksutonta oppijoille. Iltapäivätoiminnassa yhteistyötä tehdään mm. Suomen kirjastoseuran ja YLE alueiden kanssa.

Iltahämärässä luetaan ääneen Jyväskylän kaupungin pääkirjastossa

Maanantaina 8.11. klo 18:00 on Jyväskylän kaupungin pääkirjastossa tilaisuus osallistua ehkäpä maailman suurimpaan ääneenlukutapahtumaan. Pohjoismaisen kirjastoviikon aloituspäivänä tuhannet ihmiset yli 2000 paikkakunnalla Pohjolassa kokoontuvat kuulemaan samoja tekstejä.

Pohjoismaisen kirjastoviikon tämän vuoden teemana on Maaginen Pohjola. Pääkirjaston maakuntakokoelmahuoneessa (3. krs) kuullaan katkelma ruotsalaiskirjailija John Ajvide Lindqvistin romaanista Ystävät hämärän jälkeen.

Pohjoismaista kirjastoviikkoa ja siihen liittyvää Iltahämärässä-tapahtumaa vietetään 8.–14.11. neljättätoista kertaa. Ääneenlukutapahtuman Jyväskylän kaupunginkirjastolla järjestävät Jyväskylän Pohjola-Norden ry ja Jyväskylän kaupunginkirjasto - Keski-Suomen maakuntakirjasto. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Pohjoismainen kirjastoviikko näkyy kaupunginkirjastossa myös Maaginen Pohjola -kirjanäyttelyillä, joita on koottu pääkirjaston lisäksi Vaajakosken aluekirjastoon sekä Säynätsalon, Tikkakosken, Halssilan, Kortepohjan ja Keltinmäen lähikirjastoihin. Pääkirjastolla on Maaginen Pohjola -kirjanäyttelyn yhteydessä myös kilpailu, johon osallistumalla voi voittaa varauslahjakortteja. Lisäksi pääkirjastolla voi tutustua pohjoismaisilla kielillä kirjoitettua kaunokirjallisuutta esittelevään näyttelyyn.

Poistokirjamyynti kaupunginkirjastossa 3.–4.11.2010

Perinteinen kirjamyyntitapahtuma järjestetään pääkirjaston Minnansalissa 3. - 4.11. 2010 klo 10 - 20 (Vapaudenkatu 39 - 41). Myytävänä on lasten ja aikuisten kaunokirjallisuutta, tietokirjoja, lehtiä ja jonkin verran äänitteitä. Ostoksia on mahdollista maksaa vain käteisellä. Valikoimaa täydennetään myyntipäivien aikana, sillä kaikki myytävä aineisto ei mahdu kerralla myyntipöydille. Ensimmäiset tunnit ovat ruuhkaisimpia.

Tapahtuma järjestetään kaupunginkirjastossa talkoovoimin. Tänä vuonna järjestelyjen vetovastuussa on Vaajakosken aluekirjasto.
Jyväskylän kaupunginkirjaston toimipaikoista poistetaan aineistoa koko vuoden ajan. Aineiston jatkuva poistaminen on välttämätöntä, sillä hyllytilaa tarvitaan uusille kirjoille.

Poikkeus Jyväskylän kaupunginkirjaston kirjastoautojen liikennöinnissä 5.11.2010

Jyväskylän kaupunginkirjaston kirjastoautot eivät liikennöi perjantaina 5.11. kuljettajien koulutuspäivän vuoksi. Poikkeus koskee kaikkia kolmea kirjastoautoja eli Ainoa, Marttia ja Wiviä.
Kirjastoautojen aikataulut: http://www.jyvaskyla.fi/kirjasto/kirjastoauto

Jyväskylän pääkirjasto-opistotalon 30-vuotisjuhlien tapahtumia kaupunginkirjastossa

30-vuotista pääkirjasto-opistotaloa juhlitaan Jyväskylän kaupunginkirjastossa. Syyslomaviikolla on mahdollista päästä opastetulle kirjastokierrokselle tutustumaan kirjastoarkeen, muistella avajaisvuosikymmenen tunnelmia 1980-luvun suosikkeja esittelevissä näyttelyissä ja osallistua hauskaan kirjastovisaan.

Kirjastokierrokset kaupungin pääkirjastossa
Perjantaina 22.10. on mahdollisuus tutustua kirjastoarkeen. Opastetut kierrokset esittelevät pääkirjaston hallinnon, luetteloinnin, kirjavaraston, kirjastoauton ja henkilökunnan tiloja. Kierroksia järjestetään kaksi ja ne alkavat klo 9:30. Molemmille kierroksille mahtuu mukaan 15 henkilöä. Etukäteisilmoittautumisia otetaan vastaan pääkirjaston tietopalvelussa, p. 014 266 4104.

Kirjastovisa
Hauskassa kisassa arvuutellaan kirjaston henkilökunnan käyttämien sanojen tarkoitusta. Tiedätkö esimerkiksi mikä on S-kokoelma tai mitä tarkoittaa kellutus? Kisaan voi osallistua kaupungin pääkirjastossa, alue-, lähi- ja pienkirjastoissa sekä kirjastoautoissa 18. - 31.10. Kirjastovisaan voi vastata myös Jyväskylän kaupunginkirjaston Facebook-sivuilla. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan varauslahjakortteja.

Uutuuksia 30 vuoden takaa -näyttelyt
Pääkirjaston lasten- ja nuortenosastolla sekä aikuistenosastolla on esillä Uutuuksia 30 vuoden takaa -kirjanäyttelyt, joista voi lainata 1980-luvun suosikkeja ja uutuuksia. Musiikkiosastolla on saman teeman näyttely, joka esittelee avajaisvuosikymmenen suosittua kotimaista musiikkia.

Saman katon alla 30-vuotisjuhlanäyttely
Pääkirjaston ovet avautuivat yleisölle 8.7.1980 ja talo vihittiin käyttöön 10.10.1980. Kansalaisopisto ja kaupunginkirjasto juhlistavat 30-vuotista taivaltaan yhteisellä Saman katon alla -näyttelyllä. Pääkirjasto-opistotalon ala-aulassa oleva näyttely on avoinna 18.10. - 12.11. ma - pe klo 10 - 20 ja la 10 - 16. Näyttelyn avaa 18.10. klo 16 kansalaisopiston tiedottaja, FM Ritva Palviainen. Avajaisohjelma jatkuu pääkirjaston pienessä luentosalissa klo 16:30, jossa nähdään HuK Ritva Saarisen kuvaesitys pääkirjasto-kansalaisopistotalon korttelin rakennushistoriasta. Tilaisuudessa on kahvi- ja kakkutarjoilu.

Juhlavuoden luentoja ja kirjailijavieraita pääkirjaston pienessä luentosalissa
Juhlavuosi näkyy pääkirjaston tapahtumasyksyssä jo syyskuussa alkaneilla kansalaisopiston ja kaupunginkirjaston yhdessä järjestämällä Juhlavuoden luentoja ja kirjailijavieraita -sarjalla. 26.10. ovat vuorossa Tietokirjavieraat Keuruulta, jolloin Päivi ja Jorma Tuomi-Nikula kertovat keisariajasta kirjansa Nikolai II – Suomen suuriruhtinas pohjalta. 15.11. aiheena on Lorca, suuri andalusialainen runon, musiikin ja esitelmän keinoin. Esiintyjinä ovat FM Heli Hukkanen, Jyväskylän Sana-Sepot ja Jyväskylän Studiokuoro. 1.12. kirjailijavieraana on Miika Nousiainen.

Kaikkiin tapahtumiin ja näyttelyihin on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Saman katon alla 30-vuotisjuhlanäyttely Jyväskylän pääkirjasto-kansalaisopistotalolla

Maanantaina 18.10. klo 16 avataan Jyväskylän pääkirjasto-kansalaisopistotalon aulassa kaupungin pääkirjaston ja kansalaisopiston (aik. työväenopiston) 30-vuotista yhteistä taivalta juhlistava näyttely. Pääkirjaston ovet avautuivat yleisölle 8.7.1980 ja talo vihittiin käyttöön 10.10.1980.

Tekstiilityön opettaja Anne-Mari Ohra-ahon kokoama näyttely kertoo tarinaa siitä, mistä ja miten yhteen tultiin ja millaiselta näytti toiminta avajaisvuosikymmenellä 1980-luvulla. Näyttely on avoinna yleisölle 18.10. - 12.11.2010 ma - pe klo 10 - 20 ja la klo 10 - 16.

Näyttelyn avaa kansalaisopiston tiedottaja, FM Ritva Palviainen. Avajaisohjelma jatkuu pääkirjaston pienessä luentosalissa klo 16:30, jossa nähdään HuK Ritva Saarisen kuvaesitys pääkirjasto-kansalaisopistotalon korttelin rakennushistoriasta. Tilaisuudessa on kahvi- ja kakkutarjoilu. Vapaa pääsy.

Näyttely kuuluu Jyväskylän kaupunginkirjaston ja kansalaisopiston järjestämiin pääkirjasto-kansalaisopistotalon 30-vuotisjuhlavuoden tapahtumiin.
Tervetuloa kirkastamaan muistoja!

Uutuuskirjat saatavilla nyt entistä paremmin Jyväskylän kaupunginkirjastossa

Lokakuun 11. päivästä alkaen Jyväskylän kaupunginkirjaston aikuistenosastoilta voi löytää viikkolainoja, jotka ovat nimensä mukaisesti viikon laina-ajalla olevia kirjoja.

Viikkolainojen tarkoitus on helpottaa uuden ja suositun kirja-aineiston saamista lainaan kirjastokäynnin yhteydessä, ilman varausta. Viikkolainojen nopea lainakierto taas puolestaan lyhentää varausjonoja. Viikkolainakirjoiksi hankitaan pääosin uutta ja paljon kysyttyä kertomakirjallisuutta, joukossa on myös suosittuja tietokirjoja, esimerkiksi elämäkertoja.

Kirjastoissa viikkolainakirjat ovat selattavissa ja lainattavissa kuten muukin lainattava aineisto. Verkkokirjastossa ne eivät näy. Viikkolainoina olevasta aineistosta hankitaan kirjastoihin myös normaalisti varattavia kappaleita, joilla on pidempi laina-aika. Viikkolainakirjoja ei voi varata tai uusia. Palvelusta saa lisää tietoa omasta kirjastosta.

Kuntalaisfoorumit Jyväskylän kirjastoverkosta

Jyväskylän kaupunki järjestää kaksi kuntalaisille avointa keskustelutilaisuutta Jyväskylän kirjastoverkosta. Tilaisuudet järjestetään tiistaina 28.9.2010 pääkirjaston Minnansalissa (Vapaudenkatu 39 – 41) ja tiistaina 5.10.2010 Kuokkalan koulun auditoriossa (Liitukuja 4) klo 18 – 20.

Kuntalaisten on mahdollista kuulla ja keskustella Jyväskylän kirjastoverkkoselvityksen eri malleista. Tehtyjä selvityksiä esittelevät ja aiheesta ovat keskustelemassa Jyväskylän kaupungin kirjasto- ja kulttuuripalvelujen sekä tilapalvelun edustajat.

Kirjastoverkosta on tehty kolme selvitystä, joiden pohjalta valmisteltiin virkamiesesitys elokuun lopussa. Esityksen mukaan Jyväskylässä olisi vuonna 2020 12 kirjastoa: pääkirjasto, Palokan ja Vaajakosken aluekirjastot, Halssilan, Huhtasuon, Keljonkankaan, Korpilahden, Kortepohjan, Säynätsalon, Tikkakosken ja Vesangan lähikirjastot sekä Lohikosken pienkirjasto. Keltimäen lähikirjasto ja Kuokkalan sekä Kypärämäen pienkirjastot esitetään lakkautettaviksi. Lisäksi Halssilan kirjasto muutettaisiin toiminnaltaan Vesangan kaltaiseksi pieneksi lähikirjastoksi.

Selvitysten taustalla on Jyväskylän kaupungin tuottavuusohjelma, kirjaston resurssien sekä palvelujen arviointi ja kirjastotilojen korjausinvestoinnit. Kulttuurilautakunta päättää kirjastoverkosta 19.10.2010.

Kaikki kolme kirjastoverkkoselvitystä ovat luettavissa internetissä osoitteessa: http://www.jyvaskyla.fi/kirjasto/kokoelmat/julkaisut

Kirjastoverkkoesityksestä voi jättää oman lausuntonsa 8.10. klo 16 mennessä osoitteeseen sivistyspalvelut.kirjaamo@jkl.fi tai postitse PL 341 40101 Jyväskylä.

Kirjastoverkkokeskustelun keskustelufoorumi on osoitteessa http://www.jyvaskyla.fi/keskustelu.

Aalto-kirjastojen verkkokirjasto uudistuu

21.9.2010 julkaistaan Aalto-kirjastojen uusi verkkokirjasto. Verkkokirjasto on kirjastojen tarjoama palvelu, jossa kirjastossa voi asioida sähköisesti vuorokauden ajasta riippumatta.

Verkkokirjasto on nyt vuorovaikutteinen. Uuden ulottuvuuden verkkoasiointiin tuo yhteisöllisyys: kirjautumalla verkkokirjastoon käyttäjät voivat kommentoida aineistoa, suositella kirjoja tai tehdä kirja-arvioita sekä lisätä niihin tageja eli avainsanoja. Lainojen uusiminen, varausten tekeminen ja aineistokokoelman selaaminen sujuvat kuten entisessäkin verkkokirjastossa. Vanha verkkokirjasto säilyy vielä jonkin aikaa uuden rinnalla.

Uudistuneen ulkoasun lisäksi uutta on kirjastojen mahdollisuus tuoda palvelujaan paremmin esille. Nyt on mahdollista esimerkiksi aineistokokoelman parempi esittely: kirjojen kansikuvia ja esittelyjä hyödyntämällä käyttäjille pystytään tarjoamaan helpommin lainavinkkejä ja tietoa erilaisesta aineistosta. Verkkokirjasto tarjoaa ensimmäistä kertaa tarkennetun haun sekä uudentyyppisen, ns. yhden laatikon hakupalvelun, joka helpottaa kirjaston aineistotietokannan selaamista.

Uusi verkkokirjasto on Aalto-kirjastojen ja Ab Axiell Kirjastot Oy:n yhteistyössä kehittämä palvelu, jonka nyt julkistettua versiota Aalto-kirjastot pilotoi. Verkkokirjastossa käytetään Axiell Arena -verkkokirjastojärjestelmää. Ulkoasun suunnittelusta vastaa Harjula web&dev.

Aalto-kirjastoihin kuuluvat Jyväskylän, Jämsän ja Äänekosken kaupunginkirjastot sekä Kuhmoisten, Luhangan, Muuramen, Petäjäveden, Toivakan ja Uuraisten kunnankirjastot.

Nyt julkaistavaa verkkokirjastoa rakennetaan yhdessä kirjastonkäyttäjien kanssa: käyttäjät pystyvät vaikuttamaan verkkokirjaston kehittämiseen antamalla palautetta verkkokirjaston www-sivuilta löytyvällä sähköisellä palautelomakkeella.
aalto.verkkokirjasto.fi/web/arena

Kaupunginkirjaston kirjailloissa teemana ihminen ajan murroksessa

Jyväskylän kaupunginkirjaston – Keski-Suomen maakuntakirjaston syksyn Kirjaillat alkavat 14.9. Kirjailtojen teemaa avataan keskustelemalla lukukokemusten kautta siitä, miten 1900-luvun historialliset murroskohdat eri maissa näkyvät yksittäisen ihmisen elämässä ja selviytymiskeinoissa.

Ensimmäisessä Kirjaillassa aihetta käsitellään Pascal Mercierin Yöjuna Lissaboniin
-teoksen kautta. Mitä tapahtuu, kun keski-ikäinen mies jättää turvatun työpaikkansa ja hyppää yöjunalla tuntemattomaan? Syksyn mittaan teemaan johdattelevat kirjailijat Joyce Carol Oates Yhdysvaltoihin sijoittuvalla teoksellaan Haudankaivajan tytär, Kjell Westö suomalaiskulttuurissa liikkuvalla teoksellaan Missä kuljimme kerran sekä Orhan Pamuk teoksellaan Lumi, jossa tapahtumat sijoittuvat Turkkiin.

Kirjaillat järjestetään tiistaisin 14.9., 5.10., 9.11. ja 7.12. klo 18 alkaen pääkirjaston maakuntahuoneessa, 3. kerros, Vapaudenkatu 39 - 41. Kirjailtoihin on vapaa pääsy.

Kulttuurisuunnistusta pääkirjastossa 5.9.

Vuoden 2010 Kulttuurisuunnistus järjestetään sunnuntaina 5.9. klo 12–16. Jyväskylässä toista kertaa järjestettävä tapahtuma tarjoaa maistiaisia syksyn kulttuuritarjonnasta uudella liikuttavalla reseptillä. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille kaupunkilaisille kunnosta tai kulttuuritaustasta riippumatta.

Pääkirjastossa on tarjolla kaikkea kivaa kaikenikäisille kulttuurisuunnistajille:
Pääkirjaston lehtilukusali on auki klo 12–16.
Keski-Suomen elokuvakeskus esittää Minnansalissa klo 12–16 Elokuvatuokioita. PAT & MAT (Lubomir Benes 2003) -elokuvien päähenkilöinä on kaksi touhukasta naapurusta, sinnikkäät tee-se-itse-miesten kuninkaat, joille mikään ei ole mahdotonta. Näillä ketterillä kaveruksilla ei mene sormin suuhun missään tilanteessa, vaikka asiat eivät yleensä menekään ihan heidän suunnitelmiensa mukaan. Vauhdikkaat tsekkiläiset vaha-animaatiot ovat ilman puhetta, musiikkisäestyksellä, joten ne soveltuvat kaikenikäisille. Elokuvanäytökset ovat ilmaisia. Halutessasi voit katsoa vain yhden jakson (kesto 7 min) tai kaikki 14 riemukasta jaksoa.
Tule tutustumaan lasten ja nuorten sanataideharrastukseen! Kansalaisopiston sanataidekoulu esittäytyy pienessä luentosalissa. Onnenpyörästä voit voittaa jatko-osan yhteiseen tarinaan. Runopalvelu Uusikuu lahjoittaa nuorten kirjoittamia runoja ja kirjoittaa myös asiakkaiden toivomusten mukaisia tekstejä. Paikalla on myös Aito Sanataiteilija, jota yleisö pääsee haastattelemaan. Näyttelyssä on esillä lasten ja nuorten tekstejä sekä monitaiteisia teoksia. Sanataidekyselyyn vastanneiden kesken arvomme lopputöistä kootun Painaumia-teoksen.
Kulttuurisuunnistuksen infopiste: mm. Keski-Suomen elokuvakeskuksen juhlavuoden jakerhojen esittelytsekä elokuvaluotsin esittely; tarjolla myös syksyn kulttuuritapahtumia, joita luotsit suosittelevat, kuten Lasten lysti ja Taideapteekki.

Vaajakosken kirjaston lehtilukusaliin tulee yhteispalvelupiste

Vaajakosken aluekirjaston lehtilukusaliin remontoidaan tila Yhteispalvelupistettä varten. Yhteispalvelu pääsee aloittamaan uudessa tilassaan 1.7.2010. Uusi tila on paremmin asiakkaiden saavutettavissa. Lehtilukusalin kesän aukioloaikoihin remontti ei vaikuta. Yhteispalvelun muuton myötä lehtilukusali pienenee noin kolmanneksen, mutta lehtivalikoima säilyy entisellään.

Kirjastoaineiston varauslahjakortti on lahjaidea

Jyväskylän kaupunginkirjasto tarjoaa asiakkailleen uudenlaisen kirjastotuotteen: varauslahjakortilla lahjan saaja voi varata maksutta kirjoja, musiikkia, elokuvia ja muuta kirjastoaineistoa. Varauslahjakortit tulivat myyntiin valtakunnallisena Kirjan ja ruusun päivänätoukokuussa. Varauslahjakortteja on kaksi erilaista: 5 varauksen kortin hinta on 2,20 euroa ja 10 varauksen kortti maksaa 4,50 euroa.

Lahjakortteja voi hyödyntää kaikissa Aalto-kirjastoverkon kirjastoissa. Varauslahjakortteja myydään Jyväskylän lisäksi Jämsän, Muuramen, Kuhmoisten, Uuraisten ja Äänekosken kirjastoissa. Lahjakortin hinta vaihtelee kirjastoittain.

Kaupunginkirjasto julkaisi kirjan pahasta

Jyväskylän kaupunginkirjasto – Keski-Suomen maakuntakirjasto järjesti syksyn 2008 ja kevään 2009 aikana luentosarjan pahasta. Satoja kuulijoita keränneet luennot on koottu yleisön pyynnöstä Pahuuden ongelma -kirjaksi BTJ:n kustantamana. Teksteissä pahaa käsitellään kirjallisuuden, filosofian, politiikan, psykologian, aatehistorian ja uskonnon näkökulmasta. Luennoitsijoina ja kirjan tekstien kirjoittajina toimivat Kari Palonen, Anto Leikola, Hannele Koivunen, Tarmo Kunnas, Markku Ojanen ja Heta Gylling. Kirjan on toimittanut Mauri Männistö.

Kaupungin isät vierailevat kirjastojen satutunneilla

Isät lukevat satuja kaupungin kirjastoissa Jyväskylän syntymäpäiväviikolla 16.3.–20.3. Mukana on tunnettuja päättäjiä ja muun julkisen toiminnan kautta tuttuja isiä.
Tapahtuma on osa jyväskyläläistä Lupa olla ISÄ -projektia, johon jyväskyläläinen kulttuuri-, liikunta-, nuoriso- ja yliopistoväki osallistuu kevään kuluessa järjestämällä monipuolisesti isyyteen liittyviä keskustelutilaisuuksia ja toiminnallisia tapahtumia. Satuhetkiin on vapaa pääsy.

Satuja lukevat ministeri Mauri Pekkarinen, kaupunginjohtaja Markku Andersson, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pauli Partanen, apulaiskaupunginjohtaja Timo Koivisto, toimittaja Rai Suihkonen, teatterinjohtaja Reino Bragge ja kehitysjohtaja Timo Rusanen. Lastenlauluja esittää apulaiskaupunginjohtaja Arto Lepistö yhdessä kaupunginvaltuuston jäsenen Kari Kuusijoen kanssa. Pääkirjaston lisäksi satuhetkiä järjestetään Vaajakosken, Tikkakosken, Säynätsalon, Halssilan ja Korpilahden kirjastoissa.

Satuhetkien ajat ja paikat: http://www.jyvaskyla.fi/kirjasto/tapahtumat/isat

Kaupunginkirjaston toimintavuosi 2009: Aukiolotunteja enemmän, lainauksia hieman vähemmän

Jyväskylän kaupunginkirjaston kokonaislainaus vuonna 2009 pysyi lähes samana kuin vuonna 2008, mutta lainaus väheni 2,1 prosenttia. Lainoja kertyi vuoden 2009 aikana 2 960 345 kappaletta, mikä on jokaista Jyväskylän kaupungin asukasta kohti reilut 23 lainaa.

Kävijöitä oli yhteensä 1 197 152, kasvua 0,5 prosenttia. Käyntikertoja oli n. 9,4 kertaa asukasta kohti, saman verran kuin vuotta aiemmin. Kirjaston lainaajiksi rekisteröitiin vuoden aikana 42,9 prosenttia kaupungin asukkaista. Määrä on 7,7 % pienempi kuin vuonna 2008, jolloin useat asiakkaat olivat esimerkiksi sekä entisen maalaiskunnan että kaupungin kirjaston asiakkaita, mutta kuntaliitoksen myötä nämä päällekkäisyydet ovat poistuneet. Kirjaston etäkäyttö on edelleen kasvanut.

Aukiolotuntien määrä oli 6,6 % suurempi kuin vuonna 2008. Taustalla on mm. Kypärämäen pienkirjaston avaaminen keväällä 2009 ja pääkirjaston aukiolomuutokset syksyllä.

Vuosihankinnan kokonaismäärä ei kasvanut, mutta kirjojen osalta vähennystä oli 5,8 prosenttia vuoteen 2008 verrattuna; vuonna 2008 kirjojen hankinta oli poikkeuksellisen suurta Kuokkalan pienkirjaston perustamisen takia. Jyväskylän kaupunginkirjasto osallistui edelleen Suomen Kulttuurirahaston Kirjatalkoot -hankkeeseen. Kirjoja oli vuonna 2009 jokaista Jyväskylän asukasta kohti 6,3 kappaletta.

Aineistomuodoista DVD-elokuvien osuus kasvoi, kun niitä hankittiin 64,9 prosenttia edellisvuotta enemmän. DVD-levyjen lainaus kasvoi reilut 16 prosenttia. Blu-ray-levyjä hankittiin 109 kpl. CD-äänilevyjen hankinta kasvoi 13,6 prosenttia.

Keväällä 2009 kaikki Jyväskylän kaupungin 8.-luokkalaiset perehtyivät kirjaston käyttöön opetussuunnitelman mukaisesti. Luokkia ja ryhmiä vieraili 964, mukanaan 14 468 oppilasta. Syksyllä opetussuunnitelman muututtua käyntien määrä putosi.

Uusi kirjastoauto Wivi aloitti työt 17.2.

Jyväskylän kaupunginkirjasto – Keski-Suomen maakuntakirjaston uusin kirjastoauto Wivi aloitti asiakaspalvelun vanhan Volmarin reitillä 17. helmikuuta. Volmarin eläköityessä yli 18 palvelusvuoden jälkeen auto oli telakalla 12.2.–16.2., kun aineistoa siirrettiin uuteen Wiviin.

Uuden auton aikatauluihin tuli muutoksia maanantaista 22.2. alkaen. Uusia pysäkkejä otetiin käyttöön asiakkaiden toivomuksesta Puistokoululla ja Sarvivuoressa. Samalla auton viikkoaukioloaika pitenee reilun tunnin verran. Yhtäkään pysäkkiä ei lakkauteta, mutta ajoaikajärjestelyiden hienosäädön myötä varsinkin aamureitteihin tulee muutoksia. Jatkossa kaikki pysäkit kouluja lukuun ottamatta ajetaan myös syys- ja talvilomien aikana. Näille viikoille tulee aukioloaikojen lisäystä 55 minuuttia. Samoin auton kesätauon pituus lyhenee viidestä viikosta neljään viikkoon.

Nimensä kirjastoauto Wivi on saanut arkkitehti Wivi Lönnin mukaan. Arkkitehti Lönn liittyy myös Jyväskylän kaupunginkirjaston historiaan, sillä hän suunnitteli kaupunginkirjaston ja Jyväskylän Tieteellisen kirjaston yhteisen kirjastotilan ulkoasun: kirjastot muuttivat vuonna 1916 entisen viljamakasiinin tiloihin. Auton ulkoasun kuvituksen on suunnitellut Jussi Jäppinen.

Jyväskylän kaupungin kirjastoauto-osasto on lainamääriltään Suomen suurin. Kaupungissa kiertää kolme kirjastoautoa: Wivi vanhan kaupungin alueella, Aino entisen maalaiskunnan alueella ja Martti Korpilahdella sekä osin Muuramessa. Kirjastoautot turvaavat kirjastopalveluja alueilla, joissa ei ole kiinteää palvelupistettä. Jyväskylän kirjastoautot ovat poikkeuksellisen uusia: Martti otettiin käyttöön vuosi sitten ja Aino vuonna 2005.

Jyväskylän kaupunginkirjasto testasi valtakunnallista neuvonta-chattia

Suomen yleiset kirjastot neuvoivat asiakkaitaan myös valtakunnallisella chat-kanavalla. Tietopalvelua chatin välityksellä testattiin tammikuun puolivälistä saakka ja kokeilu päättyi 19.3.2010. Jyväskylän kaupunginkirjasto – Keski-Suomen maakuntakirjasto oli yksi kokeiluun osallistuneista 15 kirjastosta.

Chat-palvelun kautta oli mahdollista kysyä esimerkiksi kirjastojen palveluista ja kirjallisuudesta. Lainaukseen liittyviin asioihin (omien lainojen tai maksujen tarkistaminen, kirjojen uusiminen) valtakunnallinen kanava ei sovi, sillä kukin kirjasto näkee vain oman asiakaskuntansa tiedot ja päivystykset on jaettu kirjastojen kesken. Kysymykseen voitiin siis vastata esimerkiksi Rovaniemellä, vaikka kysyjä on Jyväskylässä.

Jyväskylän lisäksi vastaamassa oli 12 kunnan- ja kaupunginkirjastoa sekä muista kirjastoista Tilastokirjasto ja Diakonia-ammattikorkeakoulun kirjasto. Kokeilussa pyrittiin ennen kaikkea selvittämään, tarvitaanko valtakunnallista neuvonta-chattia.

Hurminaatti on pääkirjaston lastenosaston oma lainausautomaatti

Pääkirjastoon on hankittu ensimmäinen lasten oma lainausautomaatti Hurminaatti, jossa on kuvituksena tuttu kirjastomaskotti Hurmilus. Lasten- ja nuortenosaston automaatilla voi lainata kaikkea kirjastoaineistoa, kuten kirjoja, CD- ja DVD-levyjä sekä lehtiä.

Lapset käyttävät kirjaston automaatteja innokkaasti, mutta automaatin koko ja tekstiopasteet voivat hankaloittaa käyttöä. Uuteen lainausautomaattiin on toteutettu animaatio, jossa Hurmilus-kuvat opastavat lapsia automaatin käytössä. Automaatissa ei ole tekstejä, joten sen käyttö on suunniteltu erityisesti luku- tai kielitaidottomille sopivaksi. Automaatti sopii myös pyörätuolin käyttäjille. Hurmilus-hahmon on suunnitellut jyväskyläläinen Markus Viitakoski. Hurminaatti on käytössä pääkirjaston aukioloaikoina ma–pe klo 10–20 ja la klo 11–16.

Myös Vaajakoskelle uusi automaatti

Vaajakosken aluekirjaston asiakkaat voivat palauttaa aineistoa myös automaatilla, kun kaupunginkirjaston toinen palautusautomaatti asennettiin joulukuussa 2009. Vaajakoskelle palautetaan päivittäin aineistoa, kuten kirjoja, lehtiä ja äänitteitä, noin 700–1000 kappaletta. Jatkossa kaiken kirjastosta lainatun aineiston voi palauttaa palautusautomaatilla. Palautusautomaatin käyttöön ei tarvita kirjastokorttia tai asiakastunnusta.

Isät puheenaiheena kevään Kirjailloissa

Erilaiset isähahmot ja tavat kertoa isyydestä ovat keskustelun aiheena Jyväskylän kaupunginkirjasto – Keski-Suomen maakuntakirjaston Kirjailloissa. Kevään aiheiksi valituissa romaaneissa isyys tulee esiin milloin ihastuttavana, milloin ahdistavana.

Kirjailtojen teoksissa tutustutaan lapsuuteen alkoholisti-isän tyttärenä tai boheemissa taiteilijaperheessä, Alzheimerin tautia sairastavaan isään, isän suruun ja salaisuuksiin. Kevään kirjailijoita ovat Juha Itkonen, Siri Hustved, Saara Kesävuori, Annina Holmberg ja Åsa Linderborg.

Kirjaillat järjestetään pääkirjastossa lasten- ja nuortenosaston Satuhuone Peukaloisessa. Kirjailtoihin on vapaa pääsy. Aikataulu

Kevään Kirjaillat ovat osa Lupa olla ISÄ -projektia, johon jyväskyläläinen kulttuuri-, liikunta-, nuoriso- ja yliopistoväki osallistuu kevään kuluessa järjestämällä monipuolisesti isyyteen liittyviä keskustelutilaisuuksia ja toiminnallisia tapahtumia.

Internet tutuksi kaupunginkirjaston avoimissa koulutuksissa

Internetin ihmeet blogeista Facebookiin sekä turvallinen asiointi verkossa tulevat tutuiksi kaupunginkirjaston 14.1. alkavissa avoimissa koulutuksissa. Kevään uutuuskurssi 25.2. on Luetaan lehtiä netissä, jolloin tutustutaan nettilehtiin ja kirjastossa käytössä oleviin asiakkaille maksuttomiin lehtipalveluihin. Aiemmilta vuosilta uudistettuja kursseja ovat Kartat netissä 11.3. ja Maakunta-aineistot tutuksi 25.3., joka soveltuu esimerkiksi paikallishistoriasta ja sukututkimuksesta kiinnostuneille. Kevään aikana perehdytään lisäksi Wikipediaan ja luotettavaan terveystietoon. Vasta-alkajat tutustuvat internetin perusasioihin kahdella koulutuskerralla 14.1. ja 18.2. Muilla kursseilla on hallittava perustiedot selaimen käytöstä.

Maksuttomissa koulutuksissa on lyhyt luento-osuus ja harjoituksia kouluttajan avustuksella. Rajatun paikkamäärän takia koulutuksiin on ilmoittauduttava ennakkoon pääkirjaston tietopalveluun, puh. 014 266 4104. Koulutukset järjestetään pääkirjaston opetusstudiossa.

Korpilahden lähikirjasto avataan uusissa tiloissa maanantaina 11.1.2010

Korpilahden lähikirjastossa asioidaan entistä paremmalla paikalla 11. tammikuuta alkaen, kun kirjaston ovet avataan entisen kunnanvaltuuston salissa osoitteessa Virastokuja 2. Peruskorjattu tila sijaitsee Korpilahden ydinkeskustassa. Kunnanviraston tiloissa toimivat myös Yhteispalvelu, Kelan asiakaspalvelu sekä sosiaali- ja terveystoimen ja kotihoidon palveluita.

Avattavan lähikirjaston tilat on jaettu uudella tavalla: kirjastossa on erilliset tilat lapsille ja nuorille. Nuortenosastolla on mm. oleskelutilaa ja lastenosastolla järjestetään satutunteja. Automaatio lisääntyy, kun uuden yhdistelmäautomaatin myötä kirjastossa onnistuu itsepalvelulainaus ja -palautus. Kirjastoon on asennettu asiakaskäyttöön langaton verkkoyhteys, joten kirjaston asiakastiloissa voi käyttää omaa kannettavaa tietokonettaan. Asiakkaiden käytössä on tiedonhakukoneen lisäksi asiakastietokoneita, joissa on internet-yhteys.

2009

Langaton verkko asiakaskäytössä Vaajakosken, Palokan ja Kortepohjan kirjastoissa

Jyväskylän kaupunginkirjaston toimipaikkoihin Vaajakoskelle, Palokkaan ja Kortepohjaan on asennettu asiakaskäyttöön langaton verkko. WLAN-verkko mahdollistaa asiakkaiden omien kannettavien tietokoneiden internet-käytön. Myös tammikuun aikana uusissa tiloissa avattavaan Korpilahden lähikirjastoon asennetaan langaton verkko. Pääkirjastossa WLAN-verkko on ollut käytössä vuodesta 2007 alkaen.

Langattoman verkon käyttöä varten tarvitaan tunnus, jonka asiakas saa kirjaston palvelupisteestä. Tietokoneessa on oltava langaton verkkokortti. Tunnuksen antamisen yhteydessä asiakas saa tarvittaessa kirjalliset ohjeet verkon käyttöönotosta.

Kaupunginkirjasto lahjoittaa poistettuja kirjoja Jyvässeudun Työttömät ry:n Työttömien opintorahastolle

Jyväskylän kaupunginkirjasto – Keski-Suomen maakuntakirjasto on sopinut Palokan aluekirjastosta poistetun ja varastoidun aineiston lahjoittamisesta Jyvässeudun Työttömät ry:n Työttömien opintorahastolle. Lahjoitukseen on päädytty Työttömien opintorahaston hallituksen aloitteesta, hallituksen yhteydenoton perusteella. Työttömien opintorahasto parantaa jyväskyläläisten työttömien työnhakuvalmiuksia mm. maksamalla hakemusten perusteella koulutuskuluja.

Kaupunginkirjasto luopuu Tikkakoskella sijaitsevasta Palokan aluekirjaston kirjavarastosta 31.12.2009 mennessä. Kirjavarastossa on säilytetty Palokan aluekirjaston aiempiin kokoelmiin kuulunutta aineistoa, joka ei mahtunut Palokan aluekirjaston käytössä olevaan nykyiseen väistötilaan. Uusi Palokan aluekirjasto tulee sijoittumaan suunnitteilla olevaan Palokan koulukeskukseen, joka valmistunee vuoden 2012 aikana. Osa varastoiduista kirjoista siirretään kaupunginkirjaston muihin tiloihin odottamaan uuden Palokan aluekirjaston valmistumista. Jäljelle jäävät noin 10 000 nidettä lahjoitetaan Työttömien opintorahastolle vastikkeetta.

Vaajakosken, Korpilahden ja Säynätsalon kirjastoissa remontti- ja muuttosulkuja

Vaajakosken aluekirjastossa asiakaspalvelupiste uusitaan ja kirjasto on remontista johtuen suljettu torstaina 10.12. Kirjastossa tehdään sähkö- ja atk-muutostöitä sekä kalustusta uusitaan. Remontilla valmistaudutaan kirjaston uuteen palautusautomaattiin, joka asennetaan asiakaskäyttöön myöhemmin joulukuussa.

Korpilahden lähikirjasto muuttaa uusiin tiloihin tammikuun 2010 aikana. Kirjaston ovet suljetaan muuton takia 14.12. alkaen. Uusi kirjasto avataan erikseen ilmoitettavana ajankohtana Korpilahden keskustassa entisen kunnanviraston tiloissa.

Säynätsalon lähikirjasto on suljettu jouluviikolla 21.12.–23.12., kun kirjaston puulattia lakataan.

Kaupunginkirjaston joulukalenterissa lauletaan, leikitään ja tarinoidaan

Lämmintä tunnelmaa ja yhdessä kokemisen iloa kaiken ikäisille on tarjolla Jyväskylän kaupunginkirjaston perinteisessä Elävässä Joulukalenterissa. Jo seitsemättä kertaa järjestettävän joulukalenterin ensimmäinen luukku avataan pääkirjastossa tiistaina 1.12. klo 10 (Vapaudenkatu 39–41). Kalenteri kiertää kaikissa alue- ja lähikirjastoissa sekä Kuokkalan nuoriso- ja asukastila MESSIssä ja Kypärämäen päiväkodissa. Kaikkiin esityksiin on vapaa pääsy.

Elävän Joulukalenterin jokaisessa luukussa on erilainen ohjelma. Sadun ja laululeikin keinoin on esiintymässä kaksi taiteilijaa tai opiskelijaryhmä. Ohjelmassa on tarinoiden lisäksi uusia ja tuttuja lauluja eri soittimin säestettynä.

Elävän Joulukalenterin työryhmässä on mukana kirjailijoita, tarinankertojia ja muusikoita: Katja Koskinen, Sari Kanala, Martti Pulakka, Laulava Pupujussi Leena Pyylampi, Irja Rane, Laulava Joulumuori Tiina Mattila, Juha Mäkinen ja Hannele Wilkman. Lisäksi mukana kiertää Jyväskylän varhaisiän musiikkikasvatuksen opiskelijoita ja Kypärämäen musiikkiluokkien 5. luokan Tiernapojat. Joulukalenterin järjestävät Jyväskylän kaupungin kulttuuritoimi ja Jyväskylän kaupunginkirjasto – Keski-Suomen maakuntakirjasto.

Kirjastolle piirrettiin uusia kirjanmerkkejä

Lasten kirjanmerkkikilpailussa kertyi runsaasti värikkäitä piirroksia, kun lapset suunnittelivat uusia kirjanmerkkejä Jyväskylän kaupunginkirjasto – Keski-Suomen maakuntakirjaston toimipaikoissa lokakuussa 2009. Osallistujia Jyväskylän alueella oli lähes tuhat. Kilpailussa oli kolme sarjaa: alle kouluikäiset, 1.–3.-luokkalaiset ja 4.–6.-luokkalaiset.

Jokainen kaupunginkirjaston toimipaikka valitsi saamistaan kilpailutöistä muutaman palkittavan. Kilpailun tulokset julkistetaan pääkirjaston lasten- ja nuortenosastolla maanantaina 16.11. klo 14 ja ne ovat nähtävissä myös kirjaston nettisivuilla. Kaikille palkituille ilmoitetaan palkinnosta. Palkinnon voi noutaa siitä kirjastosta, jossa osallistui kilpailuun. Palkittavat kirjanmerkit ovat esillä kirjastoissa 16.11.–28.11.2009. Myöhemmin syksyllä parhaat kirjanmerkit painetaan kirjastoissa jaettaviksi.

Kirjanmerkkikilpailu järjestettiin myös Aalto-kirjastoverkon kirjastoissa Jämsässä, Kuhmoisissa, Luhangassa, Muuramessa, Petäjävedellä, Toivakassa, Uuraisilla ja Äänekoskella. Muissa Aalto-kirjastoissa osallistujia oli n. 500.

Kirjastojen Kirjasampo kokoaa kirjailijatietoja

Kirjasampo on yleisten kirjastojen yhteinen kaunokirjallisuuteen keskittyvä verkkopalvelu, joka julkistetaan vuonna 2010. Osoitteessa www.kirjasampo.fi tullaan esittelemään kotimaisia kaunokirjallisia teoksia ja kirjailijoita. Jyväskylän kaupunginkirjasto – Keski-Suomen maakuntakirjasto osallistuu Kirjasampoon viemällä internet-sivuillaan olevan Keskisuomalainen kirjallisuus -hakemiston noin 150 keskisuomalaisen kirjailijan tiedot valtakunnalliseen Kirjasampo-verkkopalveluun. Keski-Suomen alueen kirjailijatiedot saadaan näin osaksi valtakunnallista kirjailijahakua.

Alueen kirjailijoille lähetetään kyselylomake viikolla 46 tietojen täydentämistä ja päivittämistä varten. Samalla pyydetään mukaan myös uusia kirjailijoita. Mukaan voi ilmoittautua itsekin ottamalla yhteyttä projektityöntekijä Katja Virolaiseen, p. 014 266 4138.

Valtakunnallinen verkkopalvelu Kirjasampo toimii tiedonhaun apuvälineenä: teos- ja kirjailijatiedot muodostavat kokonaisuuden, josta on mahdollista hakea eri tavoin kaunokirjallisuuteen liittyvää aineistoa. Kirjasampo tarjoaa hakijalle lisätietoja kirjailijasta ja voi suositella käyttäjälle esimerkiksi samoista aiheista kirjoittaneita kirjailijoita.

Pohjoismainen kirjastoviikko ja Svenska veckan näkyvät Jyväskylän kirjastoissa

Valtakunnalliset pohjoismaisen ja ruotsinkielisen kulttuurin viikot marraskuussa näkyvät myös Jyväskylän kaupunginkirjaston toimipaikoissa. Tarjolla on ääneenlukua, satutunti ja näyttelyitä viikkojen teemoihin liittyen.

Svenska veckan eli ruotsalaisuuden viikko alkaa kaksikielisellä satutunnilla pääkirjaston lasten- ja nuortenosastolla maanantaina 2.11. klo 18. Samasta päivästä alkaen lastenosastolla on esillä Sivutaskun päiväkodin ruotsinkielisen ryhmän ja Svenska sällskapet i Jyväskylän kokoama näyttely. Pääkirjaston aikuistenosastolla järjestetään äänenlukutilaisuus tiistaina 3.11. klo 18.30 alkaen, kun Heidi Kahanpää-Tuorila lukee ruotsinkielistä Kalevalaa. Svenska sällskapet i Jyväskylä järjestää ruotsinkielisen kaunokirjallisuuden näyttelyn pääkirjaston 2. kerroksessa 3.11.–15.11. Myös Palokan aluekirjastoon kootaan kirjanäyttely.

Pohjoismaisella kirjastoviikolla on vuosittain vaihtuva teema. Tämän vuoden teema Sota ja rauha Pohjolassa keskittyy erityisesti merkkivuoden 1809 tapahtumiin sekä Ruotsin ja Suomen jakautumiseen kahdeksi erilliseksi maaksi. Vaajakosken aluekirjastossa luetaan ääneen ote Johan Ludvig Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoista maanantaina 9.11. klo 10 alkaen, lisäksi esillä on kirjanäyttelyt lasten ja aikuisten osastoilla. Pääkirjaston aikuistenosaston näyttely teemaan liittyen on Pohjoismaisia rauhantekijöitä 2.11.–15.11. Näyttelyn yhteydessä on myös kilpailu. Kirjanäyttelyitä kootaan Lohikosken, Palokan ja Säynätsalon kirjastoihin.

Kaupunginkirjaston poistokirjamyynnissä entistä enemmän kirjoja

Jyväskylän kaupunginkirjaston toimipaikoista poistetaan aineistoa koko vuoden ajan. Tällä kertaa kirjaston perinteisessä poistomyynnissä on tarjolla entistä enemmän kirjoja, kun kuntaliitoksen myötä myyntikuntoista aineistoa on kertynyt useammasta kirjastosta. Aineiston jatkuva poistaminen on välttämätöntä, kun hyllytilaa tarvitaan uusille kirjoille. Poistojen perusteena on esimerkiksi vanhentunut tietosisältö tai vähäinen kysyntä. Kirjamyyntitapahtuma järjestetään pääkirjaston Minnansalissa 28.10.–29.10.2009 klo 10–20 (Vapaudenkatu 39–41).

Kirjamyyntitapahtumassa on tarjolla lasten ja aikuisten kaunokirjallisuutta, tietokirjoja, lehtiä ja jonkin verran äänitteitä. Ostoksia on mahdollista maksaa vain käteisellä. Ensimmäiset tunnit ovat ruuhkaisimpia. Valikoimaa täydennetään myyntipäivien aikana, sillä kaikki myytävä aineisto ei mahdu kerralla myyntipöydille. Talkootyöntekijöitä valmisteluihin ja myyntityöhön tulee kirjaston eri toimipisteistä.

Piirrä kirjastolle uusi kirjanmerkki

Lasten kirjanmerkkikilpailu järjestetään Jyväskylän kaupunginkirjasto – Keski-Suomen maakuntakirjaston toimipaikoissa 5.10.–26.10.2009. Kilpailussa on kolme sarjaa: alle kouluikäiset, 1.–3.-luokkalaiset ja 4.–6.-luokkalaiset. Kuvituksen aiheena ovat kirjastomaskotti Hurmilus ja sen paras kaveri Himmu: mitä kaverukset tekevät kirjastossa?

Parhaat kirjanmerkit palkitaan ja painetaan kirjastoissa jaettavaksi. Kilpailulomakkeita saa kirjastoista sekä tulostamalla netistä kirjaston sivuilta.

Kirjanmerkkikilpailuun voi osallistua myös muissa Aalto-kirjastoverkon kirjastoissa Jämsässä, Kuhmoisissa, Luhangassa, Muuramessa, Petäjävedellä, Toivakassa, Uuraisilla ja Äänekoskella.

Internetin ihmeitä avataan kaupunginkirjaston koulutuksissa

Facebook, blogit ja muut paljon puhutut nimet avautuvat Jyväskylän kaupunginkirjasto – Keski-Suomen maakuntakirjaston syksyn avoimissa koulutuksissa. Ensimmäisellä koulutuskerralla 17.9. klo 18 vasta-alkajat tutustuvat internetin perusasioihin. Muilla kursseilla on hallittava perustiedot selaimen käytöstä. Syksyllä on tarjolla kaksi uutuuskurssia: ”Blogit ja bloggaaminen” 8.10. klo 18 sekä ”Wikipedia-tietosanakirja ja wikit tiedonlähteenä” 22.10. klo 18. Lisäksi perehdytään mm. turvalliseen asiointiin, luotettavaan terveystietoon ja sähköpostin käyttöön.

Koulutuksissa on lyhyt luento-osuus ja harjoituksia kouluttajan avustuksella. Maksuttomat koulutukset järjestetään pääkirjaston opetusstudiossa ja rajatun paikkamäärän takia on ilmoittauduttava ennakkoon pääkirjaston tietopalveluun, puh. (014) 266 4104.

Kirjat kertovat kirjoista kaupunginkirjaston Kirjailloissa

Jyväskylän kaupunginkirjasto – Keski-Suomen maakuntakirjaston syksyn Kirjailtojen teema on Kirjat, jotka kertovat kirjoista. Kirjailloissa jaetaan lukukokemuksia muiden kirjoista ja lukemisesta kiinnostuneiden kanssa. Paikalle voi tulla myös kuuntelemaan.

Ensimmäisen Kirjaillan aiheena 8.9. on Carlos Ruiz Zafónin suosittu teos Tuulen varjo, joka on jännäri, rakkausromaani, kauhutarina ja upea kuvaus Barcelonasta. Seuraavissa illoissa puhutaan mm. tarinankerronnasta, varastetuista tarinoista ja myyteistä. Mukaan on valittu puhuttuja, luettuja ja haastaviakin kirjoja.

Kaupunginkirjasto siirtyi talven aukioloaikoihin 17.8.

Jyväskylän kaupunginkirjasto – Keski-Suomen maakuntakirjaston pääkirjaston osastot ovat avoinna aiempaa pitempään, kun pääkirjasto avataan arkisin klo 10 samaan aikaan katutason lehtilukusalin kanssa. Muutoksen mahdollistaa palautus- ja lainausautomaattien käyttöönotto. Asiakkaiden on kuitenkin hyvä huomioida, että osa pääkirjaston asiakaspalvelupisteistä palvelee vasta klo 11 alkaen, vaikka kirjastotila on auki ja automaatit ovat käytössä.

Talviajat ovat voimassa 17.8. alkaen 31.5.2010 saakka. Lauantaisin kirjastoista ovat auki pääkirjasto sekä Vaajakosken ja Palokan kirjastot. Pääkirjasto on avoinna ma–pe 10–20 ja la 11–16. Pääkirjaston lehtilukusali on avoinna ma–pe 10–20, la 10–16 ja su 11–17.

Kirjastoautojen ajoreitteihin ja aikatauluihin on tehty pieniä muutoksia. Uudet aikataulut tulivat voimaan 24.8.2009.

Kaupunginkirjaston lainavinkit blogissa

Jyväskylän kaupunginkirjaston nettisivuille on vuoden ajan koottu Lainavinkkejä. Vinkeissä on tähän mennessä esitelty kauno- ja tietokirjoja ja sarjakuvia sekä lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Vinkkaajina toimivat kirjaston työntekijät. Lainavinkit ovat keränneet positiivista palautetta ja kesäkuussa 25. julkaistun Lainavinkin kunniaksi vinkit siirrettiin blogiin. Blogisivulle pääsee kirjaston etusivun kautta. Uusi vinkki julkaistaan keskimäärin kahden viikon välein.

Blogin kautta asiakkaat voivat kommentoida Lainavinkkejä tai jättää omia vinkkejä kirjaston lainattavasta aineistosta. Kaikki Lainavinkit on järjestelty asiasanojen mukaan, kuten elokuvat, perhe, kaunokirjallisuus ja kulttuurierot. Blogiin tulevia uusia vinkkejä voi seurata rss-syötteellä ja julkaistuista vinkeistä voi lähettää kaverille sähköpostia.

Kaupunginkirjastossa lainataan energiamittareita

Jyväskylän kaupunginkirjaston asiakkaat voivat lainata pääkirjastosta energiamittareita. Kirjastokortilla lainattavien mittareiden laina-aika on 14 vuorokautta. Lainaaja saa laitteen mukana käyttöohjeen ja Kotien energiaopas -esitteen. Energiamittareita voi varata myös muista kaupunginkirjaston toimipaikoista. Jyväskylän Energian omistamia mittareita on kirjaston välitettävänä 5 kappaletta. Lainausidean taustalla on Jyväskylän kaupunginvaltuuston aloite.

Energiamittareita voi kysyä pääkirjaston lainaustoimistosta. Mittarilla voi selvittää kodin laitteiden energiakulutuksesta mm. vuorokausikulutuksen kilowattitunteina ja euroissa. Kohteena voi olla esimerkiksi pakastin tai tietokone, joka on koko ajan päällä. Suositeltava mittausaika yhdelle laitteelle on 1–3 vuorokautta.

Palokan koulukeskukseen suunnitellaan tilat myös kirjastolle

Palokan uuteen koulukeskukseen suunnitellaan tiloja yhtenäiskoululle, kirjastolle, kansalaisopistolle ja keskuskeittiölle. Käyttäjien näkökulmaa koulukeskuksen suunnitteluun kartoitettiin kyselyllä 14.6.2009 saakka. Vastauksia toivottiin erityisesti rakennuksen tulevilta käyttäjiltä.

Palokan koulukeskus puretaan vuonna 2010 ja tontille rakennetaan uusi koulukeskus. Alustavan aikataulun mukaan koulukeskus valmistuu kesällä 2012. Kyselyn tulokset käsitellään hankesuunnittelukokouksessa ja ne annetaan evästykseksi koulukeskuksen suunnittelijoille.

Kypärämäen pienkirjasto avataan maanantaina 18.5.

Kypärämäki saa kiinteän kirjastonsa takaisin kahden vuoden tauon jälkeen, kun uusi pienkirjasto avataan Erämiehenkadulla. Pienkirjasto on auki maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 14–19 sekä perjantaisin klo 10–15. Kirjastoauto palvelee jatkossakin Kypärämäen alueella Saihokadun ja Kypärämäen koulun pysäkeillä.

Pienkirjasto toimii aineiston noutopaikkana: kaupunginkirjaston varaukset voi pyytää Kypärämäestä noudettaviksi. Pienkirjaston kokoelmasta suuri osa on lasten- ja nuortenkirjallisuutta sekä aikuisten kaunokirjallisuutta. Kirjastotilan koko on noin 125 neliötä. Koska hyllytilaa on rajoitetusti, kokoelmaa uudistetaan jatkuvasti.

Asiakkaiden käytössä on kaksi asiakastietokonetta, joista toisessa on internet-yhteys. Pienkirjastossa onnistuu myös itsepalvelulainaus ja siellä asioidaan Aalto-kirjastoverkon kirjastokortilla, kuten muissakin kaupunginkirjaston toimipaikoissa.

Osa kaupunginkirjaston toimipaikoista kesäaikaan jo toukokuussa

Jyväskylän kaupunginkirjasto – Keski-Suomen maakuntakirjaston toimipaikoissa entisen maalaiskunnan alueella noudatetaan kevään ja kesän 2009 ajan vanhoja käytänteitä aukioloajoissa. Näin ollen Vaajakosken, Palokan, Tikkakosken ja Vesangan kirjastoissa kesän aukioloajat tulevat voimaan jo 1.5. alkaen. Merkittävimmät muutokset talviaikoihin ovat, että kirjastot ovat kesällä kiinni lauantaisin ja Vesangan kirjasto on suljettu kolmen viikon ajan 29.6.–19.7. lomista johtuen.

Muiden kaupunginkirjaston toimipaikkojen kesäaukioloajat tulevat voimaan 1.6. alkaen. Kaikissa kirjastoissa kesäajat päättyvät 15.8.2009.

Huhtasuon kirjasto sekä nuoriso- ja asukastila Perttula täyttävät 30 vuotta

Huhtasuon lähikirjaston sekä nuoriso- ja asukastila Perttulan 30-vuotisjuhlia vietetään tiistaina 21.4. Huhtakeskuksessa (Nevakatu 1). Ohjelmaa tarjoillaan kaikenikäisille klo 12 alkaen. Klovni Dodo viihdyttää lapsia klo 12 ja klo 14, JoniVeli esiintyy nuorisotilassa klo 17 ja muusikko Kikka Laitinen kertoo mm. sanoituksistaan kirjastossa klo 18.

Kirjastolla ja nuorisotiloilla on suuri merkitys huhtasuolaisille kaupungin lähipalveluna. Päivittäin nuoriso- ja asukastiloissa käy yhteensä 150–200 asiakasta, joista iltaisin nuorisotiloissa 70–100.

Huhtasuon alue kasvoi 1970-luvulla ja tilojen perustaminen vastasi osaltaan lapsiperheiden muuttamiseen alueelle. Huhtasuon kirjasto valmistui avajaiskuntoon Huhtakeskuksen 1. vaiheessa. Avajaisia vietettiin huhtikuussa 1979. Tiloissa toimivat lehtilukusali, lastenosasto, aikuisten osasto ja käsikirjasto. Kaupunginkirjaston toimintakertomus vuodelta 1979 kertoo, että ”korkeat käyttöluvut osoittivat jo ensimmäisenä vajaana toimintavuonna kiinteän kirjaston toimintapisteen tarpeellisuuden”.

Kaupunginkirjaston vuosi 2008: Edelleen yli kaksi miljoonaa lainaa

Jyväskylän kaupunginkirjaston kokonaislainaus vuonna 2008 pysyi lähes samana kuin vuonna 2007. Lainoja kertyi vuoden 2008 aikana 2 122 420 kappaletta, mikä on jokaista Jyväskylän kaupungin asukasta kohti 24,9 lainaa. Kokonaislainauksen väheneminen vuoteen 2007 verrattuna on 1,2 prosenttia. Käyntikertoja oli tasan 10 kertaa asukasta kohti (vuonna 2007 vastaavasti 10,2/asukas). Kirjaston lainaajiksi rekisteröitiin vuoden aikana 46,9 prosenttia kaupungin asukkaista eli 40 048 henkilöä. Määrä on 7,7 % pienempi kuin vuonna 2007.

Uutta aineistoa enemmän

Vuosihankinnan kokonaismäärä kasvoi 24,8 prosenttia ja kirjojen osalta 28,4 prosenttia. Kasvuun vaikutti uuden toimipisteen perustaminen, kun aineistoa hankittiin syyskuussa avattuun Kuokkalan pienkirjastoon sekä Jyväskylän osallistuminen Suomen Kulttuurirahaston Kirjatalkoot -hankkeeseen. Koko kirjastoon uutta aineistoa hankittiin 35 036 kappaletta, josta kirjojen osuus oli 28 846 kappaletta. Kirjoja oli vuonna 2008 jokaista Jyväskylän asukasta kohti 6,4 kappaletta eli lähes vastaavasti kuin vuonna 2007 (6,5).

Aineistomuotojen painotukset muuttuivat edelleen: videokasetteja ei enää juuri käytetä, joten niitä hankittiin 84 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Aukiolotuntien määräksi kirjattiin 14 874, kun vuonna 2007 määrä oli 110 tuntia suurempi. Taustalla on kaikkien kaupunginkirjaston toimipaikkojen sulkeminen henkilökunnan koulutuspäivän takia syyskuussa ja Kuokkalan pienkirjaston avaaminen aiottua myöhemmin.

Internet-palveluiden suosion huima kasvu

Aalto-kirjastoverkon tietokantaan kirjattiin vuoden 2008 aikana yhteensä 2 349 392 yhteydenottoa. Määrä on peräti 32,8 % suurempi kuin vuonna 2007. Kirjaston etäkäyttö, kuten tiedonhaku, lainojen uusinta ja varausten tekeminen lainassa tai hyllyssä olevaan aineistoon on aina vain yleisempi tapa käyttää kirjaston palveluja. Toisaalta kasvuun vaikutti uusien kirjastojen liittyminen Aalto-kirjastoverkkoon.

Kirjaston järjestämään ohjattuun käyttäjäkoulutukseen osallistui 5 786 oppilasta, yhteensä 319 luokkaa. Kaikki Jyväskylän kaupungin 8.-luokkalaiset perehtyivät kirjaston käyttöön opetussuunnitelman mukaisesti.

Toimintavuosi 2008 – Tilastoyhteenveto

Korpilahden uusi kirjastoauto Martti reitille 2.2.2009

Jyväskylän kaupunginkirjasto – Keski-Suomen maakuntakirjaston uusi kirjastoauto Martti aloittaa työt maanantaina 2. helmikuuta 2009. Kuntaliitoksen myötä Jyväskylän kaupunginkirjastossa on kolme kirjastoautoa: Aino kiertää entisen maalaiskunnan alueella, Martti Korpilahdella ja Volmari vanhan Jyväskylän kaupungin alueella. Kirjastoautot turvaavat kirjastopalveluja alueilla, joissa ei ole kiinteää palvelupistettä. Kirjastoauto Martti kiertää vanhan Korpilahden alueella arkisin maanantaista perjantaihin.

Uuden kirjastoauton erikoisuuksia ovat mm. mekaaninen invasilta ja asiakasnettipiste sekä sivuteillä liikkumista helpottava hiekoituspari. Kirjastoauto on 12 metriä pitkä ja painaa 18 000 kiloa. Autoon mahtuu 4500 nidettä.

Kirjastoauto Martti sai nimensä asiakkaille järjestetyn nimikilpailun tuloksena. Nimi viittaa sekä kotiseuturunoilija Martti Korpilahteen että suosittuun autonkuljettajaan: autoa ajaa ja asiakaspalvelusta vastaa kirjastoautonkuljettaja Martti Levaniemi. Auton ulkoasun on suunnitellut korpilahtelainen Milja Holländer. Kirjastoauto Martin viikkoaikataulut

2008

Kaupunginkirjaston pääkirjastoon asennetaan palautusautomaatti

Pääkirjaston lainaustoimistoon asennetaan palautusautomaatti joulukuun aikana. Työstä aiheutuu erityisjärjestelyjä aineiston lainaukseen ja palautukseen erityisesti viikolla 51. Pääkirjasto on avoinna normaalisti remontin ajan, mutta kirjasto suosittelee asioimista mahdollisuuksien mukaan lähikirjastoissa ja kirjastoautossa. Automaatti on käyttövalmis iltapäivällä 19.12. Henkilökunta opastaa automaatin käytössä. Rakennustöiden aiheuttamista muutoksista lainaustoimistossa tiedotetaan työn edistyessä.

Pääkirjaston lainaustoimistoon palautetaan päivittäin noin 3000 nidettä. Jatkossa kaiken kirjastosta lainatun aineiston voi palauttaa palautusautomaattiin. Aineisto palautetaan kahdella syöttöaukolla varustettuun automaattiin, joka rekisteröi lainat palautetuksi ja lajittelee aineiston aiheen tai aineistomuodon mukaan aikuisten-, lasten- ja musiikkiosastoille. Palautetusta aineistosta saa kuitin. Automaatin käyttöön ei tarvita tunnuslukua tai kirjastokorttia.

Lainaustoimiston palvelupisteessä työskentelee edelleen kirjastoammatillista henkilökuntaa myös automaatin käyttöönoton jälkeen. Asiakaspalvelupisteen uusiminen jatkuu alkuvuodesta 2009. Tänä vuonna palautusautomaatin käyttöönotosta johtuen puretaan puolet asiakastiskistä, loppuosa viimeistellään alkuvuoden aikana. Aineiston lainaaminen ja palauttaminen jatkuvat normaalisti, vaikka viimeistelytöitä sekä laite- ja sähköasennuksia tehdään vielä.

Kuhmoisten kirjasto liittyy Aalto-kirjastoihin 15.12.

Aalto-kirjastot – Keski-Suomen kirjastoverkon yhteistietokantaan kuuluu jo 12 kuntaa, kun Kuhmoisten kunnankirjasto liittyy mukaan joulukuussa. Kuhmoisten kirjasto ottaa käyttöön Aalto-kirjastokortin, joka on käytössä kaikissa Aalto-kirjastoissa. Kuhmoisten kirjaston kokoelmiin kuuluu noin 46 000 nimekettä. Lainaajia on noin 1700, joiden lisäksi kunnan sadat kesämökit tuovat aktiivisia asiakkaita: heinäkuussa kirjaston lainausmäärä on huipussaan.

Aalto-kirjastoverkkoon kuuluvat 15.12.2008 alkaen Jyväskylän kaupungin, Jyväskylän maalaiskunnan, Jämsän, Jämsänkosken, Korpilahden, Kuhmoisten, Luhangan, Muuramen, Petäjäveden, Toivakan, Uuraisten ja Äänekosken kirjastot.

Kaupunginkirjaston tilavaraukset myös sähköisesti

Jyväskylän kaupunginkirjasto – Keski-Suomen maakuntakirjaston vuokrattavat tilat on koottu internetiin sivulle www.jyvaskyla.fi/kirjasto/palvelut/tilat.
Sivulla on sähköinen varauslomake, jolla voi varata pääkirjaston luentosaleja ja kerhohuoneita. Pääkirjastossa on kaksi luentosalia: Minnansali 200 hengelle sekä pieni luentosali, jossa on 70 istumapaikkaa. Kerhohuoneissa on tilaa 15 ja 30 hengen ryhmille.

Pääkirjastossa on asiakaskäytössä myös kolme tutkijanhuonetta maakuntaosaston yhteydessä sekä maksuton soitonharjoitteluhuone musiikkiosastolla.

Aalto-kirjastoista karhuviesti kännykkään tai sähköpostiin

Aalto-kirjastoverkon asiakas voi saada 15.5.2008 alkaen lainaamastaan aineistosta myöhästymisilmoituksen myös sähköisesti. Palvelu mahdollistaa ilmoituksen lähettämisen sähköpostilla tai tekstiviestinä. Myös perinteinen posti on edelleen käytössä.

Viestien välitystavan voi valita asioidessaan kirjaston toimipisteissä tai tekemällä itse muutokset Aalto-aineistotietokannan ”Asiakkaan omat tiedot” -sivun kautta. Sama palvelu on käytössä seudullisesti kaikissa Keski-Suomen kirjastojen yhteisjärjestelmän Aalto-kirjastoverkon kirjastoissa, poikkeuksena Luhanka tekstiviestien osalta.

Sähköpostiviestin sisältö on sama kuin paperisessa myöhästymisilmoituksessa. Tekstiviestissä on ilmoitus ”Pyydämme palauttamaan xx.xx.xxxx erääntyneet lainat”.

2007

Petäjäveden kunnankirjasto Aalto-kirjastoihin 28.11.2007

Petäjäveden kunnankirjasto liittyy keskiviikkona 28.11. Aalto-kirjastoihin. Tuosta päivästä lähtien Aalto-kirjastojen yhteistietokannasta löytyy myös Petäjäveden kirjastoaineisto. Petäjäveden kirjaston kokoelmiin kuuluu noin 37 000 nimekettä. Lainaajia kirjastossa on reilut 1100 henkilöä eli noin 30 % kunnan hieman yli 3700 asukkaasta.

Petäjävesi ottaa käyttöön järjestelmän yhteisen Aalto-kirjastokortin, joka on jo käytössä muissa järjestelmään kuuluvissa kirjastoissa. Aalto-kirjastoihin kuuluvat 28.11.2007 alkaen Jyväskylän kaupungin, Jyväskylän maalaiskunnan, Jämsän, Jämsänkosken, Korpilahden, Luhangan, Muuramen, Petäjäveden, Toivakan, Uuraisten ja Äänekosken kirjastot.

Aalto-kirjastot – Keski-Suomen kirjastoverkkoa alettiin rakentaa vuonna 2004. Yhteisjärjestelmän ydin on yhteinen aineistotietokanta ja asiakasrekisteri. Aalto-kirjastoilla on käytössä PallasPro-kirjastojärjestelmä.

Aalto-kirjastojen asiakkaat voivat tehdä seutuvarauksia toisen kunnan kirjastossa hyllyssä olevasta aineistosta. Varauksen teko ja kuljetukset maksavat asiakkaalle 2 €. Seutuvaraukset kuljetetaan asiakkaan kotikirjastoon. Petäjäveden kirjaston osalta seutukuljetukset alkavat keväällä 2008.

Lisätietoa:
http://www.aaltokirjastot.fi
http://www3.jkl.fi/kirjasto/aalto/hyvatietaa.htm
http://www.petajavesi.fi/kirjasto/kirjasto.php
http://tilastot.kirjastot.fi/

Kirjastolohikäärme Hurmilus bloggaa!

"Minä olen Hurmilus ja asun Jyväskylän kaupunginkirjastossa ystäväni Himmu-pingviinin kanssa.
Kirjoittelen blogiini aina silloin tällöin. Tervetuloa lukemaan!"

Näillä sanoilla alkoi kirjelappunen, joka löytyi Jyväskylän kaupunginkirjaston lastenosastolta. Paperin alareunassa oli osoite, josta löytyi Hurmiluksen blogi: http://hurmilus.vuodatus.net/

Ensimmäisissä blogimerkinnöissään Hurmilus löytää nimipäiväkalenterin, lainaa pullaa kirjaston kahvila Novellista ja hurjastelee kirjaston hissillä niin, että lopulta paikalla on palokunta ja poliisit.

Kirjoittamisessa Hurmilusta avustavat sanataiteen perusopetuksen 10 – 12 -vuotiaat oppilaat. Sanataiteen perusopetus on tarkoitettu 6–18 -vuotiaille Jyväskylän seudun lapsille ja nuorille. Sanataiteen opetus monipuolistaa eläytymiskykyä, laajentaa sanavarastoa, auttaa rakentamaan omaa identiteettiä ja etsimään persoonallista ilmaisua. Opetuksessa korostuu luovuuden ilo ja sen jakaminen. Lisätietoja: www.jyvaskylanseutu.fi/kansalaisopisto

Blogimerkintöjä kirjoittaa myös Hurmiluksen kaveri Himmu-pingviini, jota avustaa kirjaston lastenosaston henkilökunta.

Tervetuloa lukemaan ja kommentoimaan Hurmiluksen ja Himmun mietteitä ja hurjiakin sattumuksia!

Sähköinen ajanvaraus käyttöön asiakaskoneille Jyväskylän kaupunginkirjaston pääkirjastossa ja Jyväskylän maalaiskunnan kirjastoissa

Jyväskylän kaupunginkirjaston pääkirjastoon ja Jyväskylän maalaiskunnan kirjaston kaikkiin toimipisteisiin eli Vaajakoskelle, Tikkakoskelle, Palokkaan ja Vesankaan otettiin maanantaina 5.11.2007 käyttöön asiakasmikrojen eBooking-ajanvarausjärjestelmä.

Sähköinen ajanvarausjärjestelmä mahdollistaa asiakkaiden omatoimisen ajanvarauksen asiakasmikroille kirjaston kaikilla koneilla ja missä tahansa, missä on nettiyhteys. Varaaminen edellyttää kirjastokorttia ja tunnuslukua, jonka saa kirjastossa asioimalla. Myös koneille kirjautuminen tapahtuu kirjastokortin numeron ja tunnusluvun avulla.

Kaupunginkirjaston pääkirjastoon uusi sähköinen varausjärjestelmä tulee kaikille tunnin ajanvarauskoneille sekä lasten- ja nuortenosaston ja pääkirjaston toisen kerroksen 15 minuutin koneille. Pääkirjaston toisen kerroksen 15 minuutin koneet eivät ole etukäteen varattavissa, mutta niidenkin käyttöön tarvitaan kirjastokortin numero ja tunnusluku. Kirjastokortittomia vierailijoita ja matkailijoita varten sähköisen ajanvarauksen ulkopuolelle jäävät pääkirjaston ensimmäisen kerroksen lehtilukusalin kaksi tietokonetta ja toisen kerroksen yksi kone. Jyväskylän maalaiskunnan kirjaston toimipisteissä ohjelma on käytössä kaikilla asiakaskoneilla.

Uuden järjestelmän tultua käyttöön asiakkaan ei enää tarvitse jonottaa virkailijan luo, vaan hän voi tehdä varauksen itsenäisesti. Ohjelma huolehtii tietokoneiden käyttövuorojen siirtymisen asiakkaalta toiselle käyttöajan kuluessa umpeen. Tarvittaessa kirjaston henkilökunta opastaa ajanvarausten tekemisessä.

eBooking on kotimainen ajanvarausohjelma, joka on käytössä useissa Suomen kirjastoissa, kuten Turun ja Espoon kaupunginkirjastoissa. Ohjelmaan on mahdollista liittää myös tulostusten hallinta, jonka Jyväskylän kaupunginkirjasto ottaa myöhemmin käyttöön. Jyväskylän maalaiskunnan kirjasto sen sijaan ei todennäköisesti siirry käyttämään ohjelman mahdollistamaa tulosteiden hallintaa.eBooking-ajanvarausjärjestelmää koskevaa tietoa saa ohjelman tuottajan sivuilta: http://www.dpg.fi/

Lukemalla lentoon – Yläkoulun lukudiplomi kokeilukäyttöön

Kauan odotettu jatko-osa alakoulun lukudiplomille on vihdoin valmis. Se otettiin kokeilukäyttöön 10.10.2007. Yläkoulun lukudiplomissa ei ole omaa kirjalistaa joka luokka-asteelle, vaan kaikki yläkoulussa luettavat kirjat on koottu yhteen listaan eri otsikoiden alle. Tänä syksynä yläkoulun lukudiplomia kokeillaan Jyväskylässä ainakin Kilpisen ja Lehtisaaren kouluilla sekä Norssissa. Maalaiskunnasta mukana on Palokan koulu. Kaikki muutkin koulut saavat ottaa lukudiplomin käyttöön.

Yläkoulun lukudiplomilla ei ole vielä omia nettisivuja, mutta kirjalista yksinkertaisine suoritusohjeineen löytyy pdf-tiedostona seuraavasta osoitteesta: http://www3.jkl.fi/kirjasto/lentoon/Ylaasteenlukudiplomilistat.pdf

Kahdeksansivuista kirjalistaa saa monistaa vapaasti ja sitä voi kysyä myös Jyväskylän ja maalaiskunnan kirjastoista sekä kirjastoautoista.

Seitsemäsluokkalaiset voivat suorittaa pikkudiplomin lukemalla yhden kirjan jokaisesta kirjalistasta + yhden vapaavalintaisen kirjan. Kahdeksasluokkalaisille ei ole omaa diplomia, vaan Lukemalla lentoon – Yläkoulun kirjallisuusdiplomi annetaan niille yhdeksäsluokkalaisille, jotka ovat lukeneet 18 kirjaa kahdeksannen ja yhdeksännen luokan aikana kyseisten luokkien suoritusohjeiden mukaisesti. Diplomipohjia on saatavissa keväällä valmistuvilta Yläkoulun lukudiplomin nettisivuilta, jonne viedään myös työryhmän opettajien vuoden aikana tekemiä tehtäviä. Ensiavuksi on tarjolla linkkejä muiden kuntien lukudiplomitehtäviin.

Pääkirjastoon kirjauutuuksia esittelevä Lukupysäkki

Jyväskylän kaupunginkirjaston pääkirjastossa avattiin keskiviikkona 10.10., Aleksis Kiven päivänä, uusi Lukupysäkki asiakkaille. Pääkirjaston kolmannessa kerroksessa sijaitsevalla Lukupysäkillä asiakas voi tutustua tuoreeseen, äskettäin ilmestyneeseen kaunokirjallisuuteen. Lisäksi tarjolla on jonkin verran myös uutta tietokirjallisuutta. Pysäkille on koottu uusia, ajankohtaisia, keskustelua herättäviä kirjoja kaikkien saataville.

Lukupysäkin hyllyissä on 50–70 uutta teosta kerrallaan, kokoelmaa uusitaan kolmen, neljän kuukauden välein. Lukupysäkin kirjat ovat lukukappaleita, joten asiakas ei voi lainata niitä kotiinsa. Jos kirjan haluaa lainata, siitä voi tehdä varauksen normaaliin tapaan joko kirjaston asiakaspalvelussa tai internetissä. Hyvällä onnella lainakappale voi löytyä myös kirjaston hyllystä omalta paikaltaan, vaikka uusista teoksista useimmiten onkin varauksia jonossa.

Lukupysäkillä voi tutustua myös kirjallisuuslehtiin, joita sinne on koottu runsaat 20. Luettavina ovat esimerkiksi Kirjailija, KirjaIN ja Tähtivaeltaja. Kirjallisuuslehtien ohella asiakkaille on pysäkillä tarjolla kustantajien tiedotteita kirjauutuuksista.

Kiinnostus kertomakirjallisuuteen ja runouteen on kasvanut. Kysytyimpien kirjojen varausjonot kirjastossa ovat niin pitkiä, että kirjoja saattaa joutua jonottamaan useamman kuukauden. Asiakkaat kysyvät usein uusia kirjoja, mutta Jyväskylän kaupunginkirjaston pääkirjastosta niitä harvemmin löytää varaamatta. Uudet kirjat lähtevät heti lainaan, sillä pääkirjastossa käy keskimäärin 2000 asiakasta päivittäin. Lukupysäkki mahdollistaa nyt uusiin, ajankohtaisiin ja keskustelua herättäneisiin kirjoihin tutustumisen kirjastossa.

Jyväskylän Puutarhaseura lahjoitti Jyvässeudun kirjastoille lasten puutarhakirjoja

Jyväskylän Puutarhaseura ry osallistui valtakunnalliseen, samanaikaisesti tapahtuvaan lastenkirjan luovutuskampanjaan. Kampanjassa paikalliset puutarhayhdistykset luovuttivat haluamansa määrän Puutarhaliiton julkaisemia lasten puutarhakirjoja oman toiminta-alueensa kirjastoille. Jyväskylän Puutarhaseuran puheenjohtaja Sirpa Haakana, sihteeri Hannele Niemelä sekä varainhoitaja Hannu Liimatainen luovuttivat kymmenen lasten puutarhakirjaa perjantaina 25.5. klo 13 Jyväskylän kaupunginkirjaston pääkirjaston lasten- ja nuortenosastolla (Vapaudenkatu 39–41, 2. krs) Jyvässeudun kirjastojen edustajille.Tilaisuuden jälkeen seuran puheenjohtaja luki otteita kirjasta ja lapset pääsivät työntämään sormensa multaan myös käytännössä krassin siemenien kylvämispuuhissa. Vanhemmilla oli samalla tilaisuus tutustua Jyväskylän Puutarhaseuran toimintaan.

Koulukirjastotyöryhmän suunnitelma koulukirjastojen kehittämisestä Jyväskylässä

Jyväskylän kaupungin sivistystoimenjohtaja Laila Landénin asettama työryhmä on selvittänyt koulukirjastotoiminnan edellytykset yleensä ja lisäksi edellytykset järjestää kirjastopalvelut Kuokkalan alueella Raimo Lapiolahden 13.6.2006 kulttuuri- ja nuorisolautakunnalle jättämän aloitteen pohjalta.

Aloitteessa ehdotetaan, että kulttuuri ja nuorisolautakunta yhdessä opetuslautakunnan kanssa ryhtyy tukemaan Kuokkalan alueen koulujen mahdollisuuksia lisätä kirjallisuustarjontaa oppilailleen. Lapiolahti ehdottaa, että hanke voitaisiin toteuttaa niin, että Kuokkalan koulujen kirjallisuusmäärää hieman kasvatettaisiin, opettajille maksettaisiin joitakin tunteja kirjaston kirjallisuuden huolehtimisesta ja lainaustoiminnasta. Lisäksi jonkin kirjastovirkailijan työpanosta ohjattaisiin koulujen ylläpitämän lainaustoiminnan tueksi.

Koulukirjastotyöryhmän jäsenet Elli Ojaluoto, Liisa Laatu, Eino Leisimo, Raimo Lapiolahti ja Johanna Huttunen ovat tämän aloitteen pohjalta laatineet Koulukirjastojen kehittämisestä Jyväskylässä -suunnitelman, joka valmistui 31.1.2007. Kuokkalan koulun kirjastoasioista on tehty myös yhteenveto Perustietoja Kuokkalan alueen koulukirjastoselvitystä varten.

Pääkirjastoon on asennettu langaton verkko

Jyväskylän kaupunginkirjaston pääkirjastoon (Vapaudenkatu 39–41) on asennettu asiakkaiden käyttöön langaton verkko, joka mahdollistaa langattomalla verkkokortilla varustettujen kannettavien tietokoneiden internet-käytön. WLAN-verkko (Wireless Local Area Network) on tarkoitettu datan siirtämiseen kuten normaali lähiverkkokin, mutta siirrettävä tieto kulkee langattomasti radioaalloilla, ilman kaapeleita.

Pääkirjaston langattoman verkon käyttöä varten tarvitaan tunnus, jonka asiakas saa kaikista pääkirjaston palvelupisteistä. Tunnuksen antamisen yhteydessä asiakas saa myös kirjalliset ohjeet verkon käyttöönotosta. Tunnus on voimassa enintään kolme tuntia kerrallaan.
Asiakas voi käyttää omaa kannettavaa tietokonettaan ja verkkoa pääkirjaston yleisötiloissa. Lisäksi on mahdollisuus saada käyttöön kirjaston kannettava tietokone enintään kahdeksi tunniksi kerrallaan pääkirjaston aikuistenosaston lainauspisteestä (2. krs).

Kirjaston kannettavia tietokoneita voi käyttää pääkirjaston lukusalissa kolmannessa kerroksessa sekä toisen kerroksen lukutiloissa. Koneissa on Office-paketin ohjelmat ja www-selain ja niissä voi käyttää muistitikkuja ja levykkeitä. Tulostaminen suoraan kannettavilta koneilta ei ole mahdollista.
Kirjaston kannettavia koneita annetaan käyttöön yli 15-vuotiaille. Tietokonetta luovutettaessa asiakkaan tulee esittää kirjastokortti ja henkilöllisyystodistus.

Pikalinkkejä

  • Yhteystiedot:
    Jyväskylän kaupunginkirjasto – Keski-Suomen maakuntakirjasto
    käyntiosoite:
    Vapaudenkatu 39–41
    PL 50, 40101 Jyväskylä

Copyright Jyväskylän kaupunki 2017 | Sivun alkuun | Tietoa sivustosta