Suoraan sisältöön
Tekstiversio | HAKU
Avaa navigaatio

Jyväskylän markkinointitunnus

Jyväskylän kaupunki / kulttuuripalvelut
kulttuurituottaja Maria Poikonen
Vapaudenkatu 39-41, 4. krs
40100 Jyväskylä
p. 014 266 4043, 040 73 83 450

Kierroksia ja avoimia ovia

Jyväskylän kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö:
KAUPUNKISUUNNITTELU VALTAA KOMPASSIN

Ke 22.-25.3. ke-pe klo 10-17, la klo 10-15
Kauppakadun Kompassilla sijaitseva lasikontti, Kauppakatu 33

Jyväskylän kaupunkisuunnittelu on esillä Kompassilla sijaitsevassa lasikontissa keskiviikosta lauantaihin 22.-25.3. Paikan päällä voi tutustua ajankohtaisiin ja käynnissä oleviin hankkeisiin sekä jutella niistä suunnittelijan kanssa. Kunakin päivä keskitytään eri teemoihin:

 • Keskiviikko: Mitä kaupungin keskustassa tapahtuu? Esillä Harjun stadionin suunnittelu ja Jyväskylän kaupunkikeskusta.
 • Torstai: Rantaväylästä palautepalveluun. Mitä kuuluu vuosi sitten puhuttaneelle Rantaväylän suunnittelulle? Tämän lisäksi voit tutustua kaupungin tapoihin osallistua verkossa esimerkiksi Jyväskylän palautepalvelun kautta.
 • Perjantai: Valloittavaa vihreää ja sinistä. Esillä Jyväskylän uudenlainen keskuspuisto Kehä Vihreä ja Tourujoen valuma-alueet osana hallitusohjelman kärkihanketta.
 • Lauantai: Arkkitehtuuri, viherrakenteet ja osallisuus Jyväskylän kaupunkisuunnittelussa. Lisäksi julkistetaan uuden kaupunkisuunnittelun raadin jäsenet.

Vapaa pääsy!
Lisätietoja: Sarita Humppi, p. 014 266 2479


Jyväskylän aikuisopisto: AVOIMET OVET AMMATTIIN

Ke 22.3. klo 15–17
Jyväskylän aikuisopisto, Viitaniementie 1 A, pääaula

Avoimet ovet ammattiin -tapahtumassa voi tutustua Jyväskylän aikuisopiston koko koulutus-tarjontaan, aloihin sekä eri tapoihin opiskella. Tapahtuma on tarkoitettu kaikille aikuisopiskelusta ja ammatillista opinnoista kiinnostuneille. Tarjolla on henkilökohtaista ohjausta opintoihin, eri alojen toiminnallisia esittelypisteitä ja ennen kaikkea monipuolista tietoa aikuisopiskelusta. Kävijä voi keskustella koulutuspäälliköiden, kouluttajien ja opinto-ohjaajien kanssa sopivasta tavasta opiskella ja suorittaa esimerkiksi tutkinto tai tutkinnon osia. Esittelyssä ovat myös muun muassa nuorten aikuisten osaamisohjelma, maahanmuuttajille suunnatut ammatilliset koulutukset sekä Avoimen aikuisopiston koulutustarjonta. Lisäksi ohjauspalveluiden edustajat ovat paikalla auttamassa hakemiseen liittyvissä kysymyksissä. Tapahtumaan osallistuvat myös Jyväskylän oppisopimuskeskus, Jämsän ammattiopisto ja Jyväskylän aikuislukio, jotka kertovat omista koulutus- ja opiskeluvaihtoehdoistaan aikuisille.

Aikuisopiston kaikki eri koulutusalat löytyvät tapahtumassa omilta esittelypisteiltään. Niiden lisäksi eri aloihin voi tutustua toiminnallisissa esittelypisteissä:

 • kokeilla turvavyöautossa turvavöiden pitävyyttä, kun auto menee katon kautta ympäri tai kun se tekee äkkipysäyksen.
 • maistella opiskelijoiden valmistamia lettuja.
 • tutustua 3D-tulostukseen ja 3D-mallinnukseen.
 • kokeilla pimeän ajon simulaattoria sekä maarakennus- ja rekkasimulaattoria.
 • nauttia niska-hartiahieronnasta.
 • tulla valokuvattavaksi ja saada kuvauksesta muistoksi maksuttoman pikakuvatulosteen.
 • tutustua jalkojen kuormitustutkimukseen ja halutessaan osallistua siihen.
 • hankkia vinkkejä ensiapuun ja elvytykseen.
 • heittäytyä 360-virtuaalimatkalle, jossa esitellään luovaa kampusta Jyväskylän Kankaalla.
 • tutustua ilman kangashukkaa tehtyyn vaatteeseen sekä erikoismitoitettuun vaatteeseen.
 • testata käsien puhtautta UV-lampulla.
 • hankkia kotiin käsityötuotteita.
 • Ohjelma kokonaisuudessaan löytyy nettisivulta www.jao.fi/aikuisopisto/avoimetovet.

Vapaa pääsy!
Lisätietoja: Tapahtuman nettisivut, markkinointiassistentti Hanna Kuusisto, puh. 040 341 6379, hanna.kuusisto(at)jao.fi


Keski-Suomen museo:
KÄSITYÖLÄISMUSEOT TOIVOLAN VANHALLA PIHALLA AVOINNA

Avoinna ma-pe klo 11-16, la klo 10-15
Kuparisepän talo ja Puusepän talo, Toivolan Vanha Piha, Cygnaeuksenkatu 2

Toivolan Vanhalla Pihalla sijaitsevissa Keski-Suomen museon käsityöläismuseoissa, Kuparisepän talossa ja Puusepän talossa, voi oppaan kertomana tutustua 1800-luvun lopun jyväskyläläisten käsityöläisten elämään. Käsityöläismuseot ovat harvinaisia esimerkkejä vuonna 1837 perustetun Jyväskylän vanhasta rakennustavasta. Kuparisepän taloon on sisustettu keittiö, kamari ja sali, lukkarinlesken ja suutarin kamarit sekä peltisepän ja suutarin verstaat. Pienemmästä Puusepän talosta löytyy puusepän verstas ja kisällin huone. Opas paikalla.

Vapaa pääsy!
Lisätiedot: Keski-Suomen museon käsityöläismuseoiden oppaat p. 014 266 0955 / 050 563 8823, ksmuseo.kasityolaismuseot(at)jkl.fi


Keski-Suomen museo:
YLEISÖKIERROKSET HEISKAN TAITEILIJAKOTIIN

Ke-pe 22.-24.3. klo 15
Kokoontuminen Heiskan taiteilijakodin edessä, Kramsunkatu 8

Heiskan taitelijakodin aidossa ja tunnelmallisessa kotiympäristössä kuullaan opastetulla kierroksella tarinoita taiteilijaperheen Jonas, Maikki ja Vappu Heiskan elämästä ja taiteilijuudesta kahden sukupolven ajalta. Kierroksella selviää muun muassa mikä lienee vaikuttanut viime vuosisadan alkupuolella taiteilija Jonas Heiskan päätökseen rakentaa talo, jossa on korkea ateljeetila avotakkoineen ja parvineen? Ja mihin ihmeeseen hän tarvitsi ponttonisuksia? Entäpä millaista taidetta oli perheen tyttären Vappu Heiskan ”sekamateriaalisommitelmat” ja mistä materiaalista ne on tehty?

Vapaa pääsy! Huom. Ryhmään mahtuu n. 10 henkilöä, ennakkoilmoittautumiset ti 21.3. mennessä: ksmuseo.info(at)jkl.fi, p. 014 266 4346


Jyväskylän nuorten aikuisten palvelukeskus: J-Napin AVOIMET OVET

To 23.3.2017 klo 13-15
Ailakinkatu 17

Tilaisuudessa pääset tutustumaan J-napin tiloihin ja jututtamaan sen työntekijöitä aikuissosiaalityön arjesta 18-29-vuotiaiden nuorten parissa. Lisäksi pääset kuulemaan J-Napin Porkkana-hankkeesta ja sen aikaansaannoksista; mitä nuorten kanssa saadaan aikaan kun kepin sijaan tarjotaankin porkkanaa!?

Vapaa pääsy!
Lisätietoja: Anna-Kristiina Malinen p. 050 565 8937


OPASTETTUJA KAUPUNKIKIERROKSIA –
tutustumista kaupunkiin ja arkkitehtuuriin

Kaupungintalon opastetut kierrokset

Huom. Kierrokset ovat TÄYNNÄ!

La 25.3. klo 10, 11.30 ja 13, kesto 45 min.
Jyväskylän kaupungintalo, Vapaudenkatu 32

Opastettu yleisökierros peruskorjatussa kaupungintalossa tarjoaa mainion tilaisuuden tutustua kaupungintalon historiaan ja nykypäivään. Kierros suuntautuu kaupungintalon julkisiin tiloihin eri kerroksissa. Kierroksen aikana kerrataan myös korjauksen perustietoja ja esitellään talossa olevia taideteoksia. Oppaina toimivat kulttuuriluotsit. Lähtö kierrokselle on kaupungintalon Poliisikamari-ovelta kaupunginteatterin puoleisesta päädystä. Kierroksille ei voi tehdä puhelinvarauksia.

Vapaa pääsy!
llmaisliput noudettava etukäteen Jyväskylä-infosta, Kauppakeskus Forum, Asemakatu 7 (avoinna ma klo 10-17, ti-pe klo 10-16). Jäljelle jääneitä lippuja voi kysyä oppaalta ennen kierroksen alkua. Max. 15 h / kierros.


AALTO-kierrokset

Kävelykierros Aalto Andante

La 25.3. klo 12, lähtö Kävelykadun Kompassiaukiolta, kesto 2 h

Kuka oli arkkitehti, akateemikko Alvar Aalto? Aalto Andante -kävelykierroksella selviää, kuinka tämä pikkukaupungin nuori haaveilija löysi oman tyylinsä ja vei lapsuudenkaupunkinsa arkkitehtuurin maa-ilmankartalle. Kävelykierroksella kuljetaan Alvar Aallon elämän käännekohdista toiseen, nuoresta kou-lupojasta arvovaltaiseksi akateemikoksi. Matkalla kuullaan kiehtovia tarinoita elävästä elämästä ja Aallon persoonasta, hänen kasvukivuistaan ja inspiraation lähteistään – ehkäpä jotain toteutumattomista suunnitelmistakin. Kohteet kierroksella: Työväentalo, hallinto- ja kulttuurikeskus sekä yliopistokampus (lisäksi Nikolainkulma, Harjun Neron portaat). Kierros päättyy Alvar Aalto-museolle, johon voi tutustua omatoimisesti.

Vapaa pääsy!
llmaisliput noudettava etukäteen Jyväskylä-infosta, Kauppakeskus Forum, Asemakatu 7 (avoinna ma klo 10-17, ti-pe klo 10-16). Jäljelle jääneitä lippuja voi kysyä oppaalta ennen kierroksen alkua. Max. 30 h / kierros.

Bussikierros Aalto Bravo

Huom. Kierros on TÄYNNÄ!

La 25.3. klo 12
Lähtö kaupungintalon pihasta, kesto 3h (päättyy Alvar Aalto-museolle, jossa mahdollisuus omakustanteiseen kahvitteluun)

Arkkitehti Alvar Aalto Jyväskylässä - profeetta omalla maallaan! Tämä väite todentuu opastetulla Aalto Bravo -bussikierroksella, jossa tutustutaan Aallon tuotantoon lähes kuuden vuosikymmenen ajalta. Esimerkkejä löytyy nuoruuden klassismista aina loppukauden vahvaan ja kypsään ilmaisuun. Kuu-lemme myös tarinoita Aallon elämänvaiheista ja persoonasta – hänen lahjakkaita vaimojaan, Ainoa ja Elissaa unohtamatta. Näemme paikkoja, joissa hän on asunut, viivoja, joita hän on piirtänyt sekä jälkiä, joita hän on jättänyt Jyväskylän kaupunkikuvaan. Käymme Säynätsalossa, ”Päijänteen Tahitilla” sekä Muuramen kirkossa, joka avattiin hiljattain 1920-luvun tyyliin peruskorjattuna. Kierros päättyy Alvar Aalto –museolle, jonka autenttisessa ympäristössä on mahdollisuus nauttia omakustanteisesti myös Alvarin kakkukahvit.

Vapaa pääsy!
llmaisliput noudettava etukäteen Jyväskylä-infosta, Kauppakeskus Forum, Asemakatu 7 (avoinna ma klo 10-17, ti-pe klo 10-16). Jäljelle jääneitä lippuja voi kysyä oppaalta ennen kierroksen alkua. Max. 49 h / kierros.


KAUPUNKI TUTUKSI -kierrokset

Kukkulakaupunki Jyväskylä -kierros

Huom. Kierros on TÄYNNÄ!

La 25.3. lähtö klo 10.30, kesto n. 2 tuntia
Jyväskylän kaupungintalon edestä (Vapaudenkatu 32)

Opastetulla kaupunkikierroksella tutustutaan vanhoihin ja uusiin asuinalueisiin keskustan länsi-lounaispuolella. Matka vie ydinkeskustasta 1940-luvun Mäki-Mattiin, 1960-luvun Viitaniemeen ja 1970-luvun Kortepohjaan. Piipahdamme uudenkarheilla Korteniityn ja Haukkalan asuinalueilla, joista taktisesti koukataan jälleenrakennuskauden Kypärämäen ja Köhniön kautta 1970-luvun Kortemäkeen. Lopuksi otetaan haltuun kerrostalojen komea Keltinmäki sekä Mäyrämäen ja Mustalammen mukavat asuinalueet. Kaavoituksen ja alueiden rakentamisen tarinoiden lisäksi kerrotaan uusista ja vanhoista viheralueista sekä -kohteista. Oppaana toimii Reijo Teivaistenaho.

Vapaa pääsy!
llmaisliput noudettava etukäteen Jyväskylä-infosta, Kauppakeskus Forum, Asemakatu 7 (avoinna ma klo 10-17, ti-pe klo 10-16). Jäljelle jääneitä lippuja voi kysyä oppaalta ennen kierroksen alkua. Max. 49 h / kierros.

Järvikaupunki Jyväskylä -kierros

Huom. Kierros on TÄYNNÄ!

La 25.3. klo 13.00, kesto n. 2 tuntia
Lähtö Jyväskylän kaupungintalon edestä, Vapaudenkatu 32

Opastetulla kaupunkikierroksella tutustutaan vanhoihin ja uusiin asuinalueisiin keskustan itäpuolella. Matka vie ydinkeskustasta 1980-luvulta alkaen rakentuneelle Kuokkalan alueelle, jossa tutustutaan muun muassa vuoden 1985 asuntomessualueeseen, Ristikiven asuinalueeseen sekä Kuokkalan keskustaan. Matkalla valtakunnallisesti merkittävään teollisuusympäristöön Vaajakoskelle, tutustutaan tuoreisiin Jokivarren ja Äijälänrannan asuinalueisiin. Takaisin lähtöpisteeseen kaarretaan Mesikämmenen ja Halssilanmäen asuinalueiden kautta. Kaavoituksen ja alueiden rakentamisen tarinoiden lisäksi kierroksella kerrotaan vihertehokkuudesta sekä tutustutaan matkan varrella oleviin viherkohteisiin, kuten Yrttisuon toimintapuisto, Sippulanniemi ja Tourujoki. Oppaana toimii Mauri Hähkiöniemi.

Vapaa pääsy!
llmaisliput noudettava etukäteen Jyväskylä-infosta, Kauppakeskus Forum, Asemakatu 7 (avoinna ma klo 10-17, ti-pe klo 10-16). Jäljelle jääneitä lippuja voi kysyä oppaalta ennen kierroksen alkua. Max. 49 h / kierros.

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2017 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta