Suoraan sisältöön
Tekstiversio | HAKU
Avaa navigaatio

Jyväskylän markkinointitunnus

Jyväskylän kaupunki / kulttuuripalvelut
kulttuurituottaja Maria Poikonen
Vapaudenkatu 39-41, 4. krs
40100 Jyväskylä
p. 014 266 4043, 040 73 83 450

Muuta juhlahumua

Palokan kirjasto: JYVÄSKYLÄ-kirjallisuusnäyttely

Näyttely esillä pe-la 17.-25.3.
Palokan aluekirjasto, Koivutie 5

Esillä Jyväskylä-aiheista kirjallisuutta Jyväskylän historiasta ja kaupungin eri osista.


Jyväskylän kansalaisopisto: SUOMEN ASKELEET -kansalaiskeskustelu

Ti 21.3. klo 17–20
Jyväskylän kaupunginkirjasto, Minnansali, Vapaudenkatu 39-41

Suomen askeleet -kansalaiskeskustelu on osa Kansanvalistusseuran kansallista Suomi100-hanketta. Tilaisuudessa keskustellaan avoimen demokratian World Café-menetelmällä Suomen tulevaisuuteen liittyvistä kysymyksistä, jotka käsittelevät sähköisten palvelujen suuria rakenteellisia muutoksia, eriarvoisuuden tasoittamista ja paremman huomisen rakentamista. Keskustelu järjestetään kevään 2017 aikana Suomen jokaisessa maakunnassa. Syntyneet ideat siirretään vuoden 2017 aikana nimettöminä verkkoon, jossa kuka tahansa voi niitä kehittää ja äänestää Suomen paremman tulevaisuuden edistämiseksi. Lopuksi ideat luovutetaan paikkakunnan nuorille, jotka esittävät oman ratkaisunsa valitsemallaan työmenetelmällä.

Mukaan toivotaan monenlaisista taustoista tulevia ihmisiä, jotka perehdytetään teemoihin alustuspuheenvuoroin ennen keskustelua. Keskustelun lomassa on tarjolla pientä purtavaa. Tähän tapahtumaan on ilmoittauduttava etukäteen (www.jyvaskyla.fi/kansalaisopisto). Tule luomaan suuntaa Suomen tulevaisuudelle!

Vapaa pääsy!

Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto, Jyväskylän kulttuuri- ja liikuntapalvelut, Kansanvalistusseura, Kansalaisopistojen liitto ry ja Keski-Suomen vapaan sivistystyön Osaava.
Lisätiedot: Sini Louhivuori, p. 014 266 4087, www.100askelta.fi ja Tapahtuman Facebook-sivut


Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut: URHEILIJOIDEN PALKITSEMISTILAISUUS

Ti 21.3. klo 18-20
Jyväskylän kaupungintalo, Vapaudenkatu 32

Vuonna 2016 kansainvälisesti ja kansallisesti menestyneiden urheilijoiden palkitseminen.

Kutsuvierastilaisuus


ALVARIN ARKKI – mediataidetta AaltoAlvarin ikkunassa

Ti-la 21.-25.3. klo 5.45-22.00
Vesiliikuntakeskus AaltoAlvari, Pitkäkatu 2

Jyväskylän kaupungin 180-vuotissyntymäpäivien kunniaksi AaltoAlvarin ikkunoista yksi herää eloon Jyväskylän päivät -tapahtuman ajaksi. Synttäriviikon jokaisena päivänä pääovien vieressä olevaan yhteen ikkunaan projisoidaan uusi videoteos. Teos vaihtuu joka päivä ja viikon aikana mm. tunnelmoidaan Suomen eri vuodenaikoja, matkataan kristallimaisen kosmisen tunnelin läpi ja keinutaan öisen meren aalloissa. Teoksia voi seurata niin sisäpuolelta kuin ulkopuoleltakin. Teokset: AV-arkki.

  • Ti 21.3. Pink Twins / Conductor
  • Ke 22.3. Miia Rinne / Sea
  • To 23.3. Jenni Toikka / Circle
  • Pe 24.3. Marko Lampisuo / Suomen kesä..ja muita vuodenaikoja
  • La 25.3. Pink Twins / Miracle


TEOKSET

Ti 21.3. Pink Twins / Conductor (2013), kesto 4:31 min.

Pink Twins on helsinkiläisten taiteilija-muusikko-veljesten Juha ja Vesa Vehviläisen duo. Pink Twins on ollut aktiivinen vuodesta 1997 ja heidän videonsa liikkuvat kuvataiteen ja musiikin risteyskohdissa. Livenä Pink Twins esittää digitaalisia äänimaisemia usein videokuvaan yhdistettynä. Kaksikon teoksia on esitetty näyttelyissä ja festivaaleilla ympäri maailmaa ja heidän live-esityksiään on nähty ympäri Eurooppaa, Yhdysvaltoja, Aasiaa ja Australiaa.

Conductor vie hypnoottiselle matkalle madonreiän läpi. Kun tuijotat tyhjyyteen alati yltyvällä matkalla kristallimaisen kosmisen tunnelin läpi, kvanttiavaruuden harmaa psykedelia tuijottaa takaisin.

Ke 22.3. Miia Rinne / Sea (2013), kesto 5:43 min.

Miia Rinne on valmistunut maisteriksi Kuvataideakatemiasta ja Taideteollisesta korkeakoulusta. Rinne työskentelee liikkuvan kuvan, valokuvan, printtien ja installaatioiden parissa. Teoksissaan hän yhdistää vanhaa ja uutta materiaalia toisiinsa ja rakentaa niistä uusi kokonaisuuksia. Rinne on osallistunut näyttelyihin, festivaaleihin ja tapahtumiin Suomessa ja ulkomailla 1990-luvun lopulta lähtien.

Sea on filmille maalattuja tummia värejä ja muotoja, jotka äänen kanssa muistuttavat öistä merta. Teos on toinen osa filmimaalausten sarjassa, jonka ensimmäinen osa, Pori–Helsinki, on sata metriä pitkä maalaus kirkkaalle 35 mm:n filmille. Sarja rakentuu kuin ihmisen psyykkinen järjestelmä, jossa eri elämänvaiheissa tapahtuneet asiat säilyvät kehityksessä mukana.

To 23.3. Jenni Toikka / Circle (2016), kesto 5:43 min. (klikkaa kuva suuremmaksi)

Jenni Toikka on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2012. Toikan videoteoksissa sekoittuvat eri ilmaisuvälineiden esittämisen keinot: maalaustaide, elokuva ja installaatio. Teokset käsittelevät tilaa ja aikaa sekä tekijyyttä, sommittelua, sommitelmaa sekä usein jonkinlaisen ongelman ratkaisua ja sen prosessia.

Videoteoksen muodollisena aiheena on ampumahiihto: kuinka laji rinnastuu visuaalisuudessaan kuvataiteeseen ja kuinka kilpasuoritus psykologisesti vastaa taiteellisen työskentelyn flow-tilaa. Teoksessa on kehämäinen rakenne, ja palaamme lopussa maaliin, mutta matka on jättänyt jälkensä mieliimme.

Pe 24.3. Marko Lampisuo / Suomen kesä..ja muita vuodenaikoja (2016) , kesto 8:47 min. (klikkaa kuva suuremmaksi)

Marko Lampisuo poimii kuva-aiheet luonnosta tai perhepiiristä. Alkuperäinen, dokumentaarinen otos on yleensä vasta alkusysäys teokselle, joka saa lopullisen muotonsa käsityömäisten vaiheiden jälkeen. Usein työskentelyä rajaavat taiteilijan asettamat kaavat, joiden toisteisuus tuo aineistosta esiin sen rakenteessa piilevää kauneutta. Välineen ominaisuuksien venyttäminen vaikuttaa siihen, miten teokset ilmaisevat ajan kokemusta.

”Suomen kesä … ja muita vuodenaikoja” on omistettu kaikille, joita vuodenajat ahdistavat. Video koostuu 365 kuvasta, joiden pääosassa ovat puut. Kuvapinnasta on peitetty pimeän ajan osuutta vastaava pinta-ala. Kesä erottuu kirkkaan ohikiitävänä, kiihkeänä valokiilana vuoden kulkua hallitsevassa pimeydessä.


La 25.3. Pink Twins / Miracle (2012), kesto 8:18 min.

Pink Twins on helsinkiläisten taiteilija-muusikko-veljesten Juha ja Vesa Vehviläisen duo. Pink Twins on ollut aktiivinen vuodesta 1997 ja heidän videonsa liikkuvat kuvataiteen ja musiikin risteyskohdissa. Livenä Pink Twins esittää digitaalisia äänimaisemia usein videokuvaan yhdistettynä. Kaksikon teoksia on esitetty näyttelyissä ja festivaaleilla ympäri maailmaa ja heidän live-esityksiään on nähty ympäri Eurooppaa, Yhdysvaltoja, Aasiaa ja Australiaa.

Massiivinen 3D-animaatio muokkaa fysiikan ja todellisuuden lakeja. Spiraalimainen organismi muuttaa toistuvasti muotoaan yksinkertaisesta hahmosta kaoottiseen kohinaan ja harmonisiin kaleidoskooppimaisiin muodostelmiin. Väriräjähdykset ja kakofoninen elektroninen musiikki ohjaavat synteettisen elämän ja evoluution ihmettä.

Yhteistyössä Jyväskylän kaupungin liikunta- ja kulttuuripalvelut, Valon kaupunki
Lisätietoja: kulttuurituottaja Maria Poikonen p. 014 266 4043 ja palveluesimies Esa Naukkarinen p. 050 526 0484


Monikulttuurikeskus Gloria: RASISMINVASTAINEN VIIKKO

Ma-pe 20. – 24.3.
Monikulttuurikeskus Gloria, Matarankatu 6

Ma 20.3. klo 12–16 Kohtaamisia matkalla -seminaari
Monikulttuurisen nuorisotyön tiimin järjestämä seminaari Veturitalleilla (Huom. eri tapahtumapaikka)

Ti 21.3. klo 14–16 Kansainväliset teekekkerit

  • Tarjolla teetä maailman eri kolkista
  • 100 mukia –keräys Gloriaan: voit tuoda omasi!


Ti 21.3. klo 16 Emma Vepsä: Takaumia tien päältä / Flashbacks from the road
-valokuvanäyttelyn avajaiset, Galleria Gloria

Emma Vepsä on 29-vuotias valokuvaaja, joka on viettänyt viimeisen vuosikymmenen kiertämällä ahkerasti maailmaa Euroopasta Itä-Afrikkaan, Lähi-Itään, Keski- ja Etelä-Aasiaan. Maailmalle hänet vei alun perin uteliaisuus ja seikkailunhalu. Kamera tuli mukaan kuvioihin, kun yksin liikkuvan matkaajan tarve kertoa kohtaamastaan kasvoi tarpeeksi suureksi. ”Takaumia tien päältä” näyttely tarjoaa nimensä mukaisesti välähdyksiä tuon vuosikymmenen loppupuoliskolta. Näyttely ei pyri selittämään maailmaa, vaan siihen valitut valokuvat ja niitä taustoittavat tarinat avaavat sen sijaan ikkunan yhden ihmisen tapaan tarkastella alati vaihtuvaa ympäristöään. Sen tavoitteena on herättää katsojan kiinnostus ympäröivään maailmaan ja kiinnittää huomiota hyvinkin erilaisina nähtyjen yhteiskuntien samankaltaisuuksiin.

Ke 22.3. Klo 17–19 Nowruz - persialainen uudenvuoden juhla

  • tanssiesityksiä; afganistanilainen ja kurdilainen tanssi, myös Furie-tanssiryhmä, joka esittää itämaisen tanssin
  • musiikkia: suomalaista, nigerialaista ja persialaista; Road Ensemble on persialaista musiikkia soittava kahden miehen ryhmä; Farshad Sanati (santor) ja Fardin Abbasi (daf, tombak)
  • juhlassa tarjotaan vieraille kahvi, teetä ja leivonnaisia


Nowruz on perinteinen, myös persialaiseksi uudeksi vuodeksi kutsuttu uuden vuoden juhla, jota on juhlittu Balkanissa, Lähi-idässä ja muilla Euraasian alueilla jo yli 3000 vuoden ajan. Nowruz tarkoittaa sanana uutta päivää ja se vahvistaa juhlien alueellakansojen välistä kunnioitusta ja naapuruuden ja rauhan ihanteita juhlistamalla vanhoja idän ja lännen sivilisaation tapoja rituaaleineen ja traditioineen. Nowruzia juhlitaan kevätpäiväntasauksen aikaan, joten tästä syystä monet niistä maista, joissa tätä juhlaa perinteisesti vietetään, esittikin maaliskuun 21. päivää kansainväliseksi Nowruz-päiväksi. YK:n yleiskokous hyväksyi aloitteen vuonna 2010, ja siitä lähtien tämä vuotta aiemmin Unescon aineettoman kulttuuriperimän listaankin päätynyt traditio on saanut huomiota myös YK:n virallisena teemapäivänä.

To 23.3. klo 17–19 Rasisminvastaiset jamit
Musisoidaan yhdessä, lava on vapaa!

Pe 24.3. klo 17–19 Puhetta politiikasta ja rasismista
Nuorten keskusteluilta

Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy!
Lisätietoja: Monikulttuurikeskus Glorian nettisivut


Asukaslähtöistä kiertotaloutta edistävien
KOKEILUJEN JULKISTUS JA IDEOITTEN ESITTÄJIEN PALKITSEMINEN

Ke 22.3. klo 13-14.30
Kaupungintalo, Vapaudenkatu 32

Kutsuvierastilaisuus


Jyväskylän Elävä Kaupunkikeskusta ry.:KEVÄÄNAVAUS-markkinat

Pe-la 24.-25.3.
Kävelykatu, Kauppakatu

Koska yhdessä tekeminen on mukavampaa, juhlitaan samana viikonloppuna sekä keskustan Keväänavausta että Jyväskylän syntymäpäiviä. Keväänavaus näkyy myös kauppakeskuksissa ja liikkeissä erilaisen ohjelman merkeissä. Tapahtuma tuo kevään uudet ideat niin sisustukseen kuin pukeutumiseen näyttävästi esille ja muu ohjelma tulee koostumaan mm. musiikista, esittelyistä sekä tietysti huipputarjouksista!

Lisätietoja: Liisa Arvassalo, Jekku ry. p. 040 480 65 19


Kansalaistoiminnankeskus Matara:
YHTÄ JUHLAA – MATARA 5, SUOMI 100, JYVÄSKYLÄ 180!

Pe 24.3. klo 10-16
Kansalaistoiminnankeskus Matara, Matarankatu 6A1

Mataran avoimissa ovissa juhlitaan kolmet synttärit kerralla. Ohjelmassa on kaikenikäisille sopivaa ohjelmaa: mm. musiikkiesityksiä, ongintaa, bingo. Tarkempi ohjelma julkaistaan Mataran verkkosivuilla ja Facebookissa.

Kaikenikäisille

Vapaa pääsy!
Lisätietoja: Minna Rajalin yhteisökoordinaattori p. 040 777 9582


VALTAKUNNALLINEN PROSENTTIKULTTUURIPALKINTO

Pe 24.3. klo 13
Kuokkalan kartano

Kutsuvierastilaisuus


JAMKin hyvinvointiyksikön HyvinMonena osuuskunnan opiskelijat:
JYVÄSKYLÄ – HYVÄ KYLÄ LIIKKUA YHDESSÄ!

La 25.3. klo 10-15
Kankaan porttirakennus ja lähialue, Kympinkatu 3

Millainen on sinun liikkuva arkesi? Kaipaatko vinkkejä itsellesi tai perheellesi siitä, millaisia liikkumisen mahdollisuuksia Jyväskylä tarjoaa? Tai kuinka voit pienillä arjen valinnoilla lisätä aktiivisia minuutteja päivääsi? HyvinMonena osuuskunnan opiskelijoiden järjestämässä tapahtumassa tarjotaan kaupunkilaisille erilaisia mahdollisuuksia, tietoa ja näkökulmia oman näköiseen liikkuvaan arkeen. Paikalla on runsas joukko teemaan liittyviä paikallisia järjestöjä ja seuroja kertomassa omasta toiminnastaan. Tarjolla on myös paljon toiminnallista ohjelmaa ja yllätysesiintyjiä, ohjelmatiedot päivittyvät myöhemmin.

Kaikenikäisille

Vapaa pääsy!
Lisätietoja: p.040 508 9428, Anita Pätynen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2017 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta